Юлія Тимошенко: День Незалежності – не свято політиків, а день єдності всіх українців

Юлія Тимошенко: День Незалежності – не свято політиків, а день єдності всіх українцівЗвернення Юлії Тимошенко до українців з нагоди Дня Незалежності України


– 22 роки нашій єдиній у світі, найкращій країні.

Тоді, 22 роки тому, ми вірили, що через двадцять, та ні – вже через десять років у нас буде збудована сильна, демократична, правова держава, органічна частина об\’єднаної Європи.

Поки що так не склалося… Не вийшло так, як ми хотіли…

І все ж, навіть за наявності всіх цих межигірь, фальшивих браслетів на руках біглого ректора, сімейного корумпованого уряду, потішної Київради, видатних стоматологів та інших екзотичних обставин; навіть за всього цього сорому, навіть за всіх неприємностей та прикрощів, які ми зараз переживаємо, варто кожен день, кожну мить цінувати вибір, який нація зробила в 1991 році. Тоді ми все зробили вірно.

Сьогодні ми йдемо крізь історію. Це не легка романтична прогулянка. Ми йдемо з кайданами на ногах, із рекордною корупцією правлячої Сім\’ї, із торгівельною блокадою на північних кордонах, із узурпованою частиною нашого Криму, з шаленою протидією нашим європейським перспективам, з несамовитим болем у душі, з труднощами та проблемами. Але ми йдемо вперед, вчимося нести відповідальність за нашу вистраждану незалежність. Процес позитивного становлення нашої молодої європейської країни вже став незворотнім. Нам ніколи не було і не буде легко. Такий вже в нас генетичний код, така історія, така доля. Підписання та ратифікація угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС теж знаходиться в зоні ризику – це ще одне наше історичне випробування. На цьому шляху ми не самотні – у нас є друзі, є ті, хто теж вірить в Україну разом з нами. Ми маємо довести, що ми достойні бути в Європейській родині. До нас демократичний світ ставиться з надією, з вірою, що ми варті кращої долі.

Для всіх нас приклад ставлення до України є. Ставтеся до неї і любіть її так, як робить це все життя справжній син України Левко Лук\’яненко, який саме сьогодні, в День Незалежності, святкує свій 85-тий день народження. Він народився в один день з нашою незалежністю і дихає з нею в унісон. Я вітаю пана Левка та знаю, що він ще багато зробить для нашого майбутнього.

Ми як країна, як нація вже відбулися… Це головне. Нас вже нікому не скасувати, не заборонити. День Незалежності – це не свято політиків, не парад, не літаки над Хрещатиком і не білборди з вітаннями. Це – День єдності всіх українських душ по всьому світові. У нас є своя безцінна земля, своя мова, своя історія, свої герої і обов\’язково буде своє вистраждане майбутнє.

Важко бути оптимістом там, де я зараз перебуваю. Але я знаю, що в України все буде добре.

З Днем народження, Україно!

Юлія Тимошенко,
Качанівська колонія,
Харків,
24 серпня 2013 року

peredplata