Буковинські чиновники від лісу переконують, що Москаль каже неправду

Буковинські чиновники від лісу переконують, що Москаль каже неправду

У зв’язку із появою у деяких ЗМІ повідомлень депутата Верховної Ради Геннадія Москаля Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства повідомляє наступне.

Інформація, яку поширював Геннадій Москаль, є безпідставною, не відповідає дійсності та містить фактологічні неточності.

Щодо заяви, що лісові підприємства Буковини сплатили за перше півріччя менше 12 мільйонів гривень податків

Геннадій Москаль звинувачує в цілому лісову галузь у невисокій економічній ефективності, подаючи загалу лише дані про сплату податків підприємцями, які мають лісопильне виробництво, ведуть оброблення деревини та виготовляють вироби із дерева. Проте на цей показник галузі працюють і державні лісогосподарські підприємства ЧОУЛМГ, держспецлісгопи АПК, військовий лісгосп та національні парки. Лише лісгоспи Чернівецького ОУЛМГ у І півріччі 2013 року заплатили до зведеного бюджету податків та обов’язкових платежів на суму 13,8 млн. грн, що становить 115,2% від планового завдання. До фонду єдиного соціального внеску цими підприємствами перераховано 15,6 млн. грн, що становить 107% плану.

Щодо заяви, що влада перетворила Буковинські Карпати на сировинний придаток для Європи

Починаючи з 2007 року, лісогосподарські підприємства Чернівецького ОУЛМГ реалізовують лісосировину на біржових аукціонах, що забезпечує прозоре ціноутворення та функціонування ринку лісопродукції. Проте деревину, придбану на аукціоні, переможці не викуповують у повній мірі, що призводить до нестабільності у роботі лісгоспів. Зокрема, у 2012 році підприємцями, які мають власне деревообробне виробництво, не було викуплено 45% виставленого обсягу деревної сировини. Та лісопродукція, яка не знайшла свого споживача в Україні, експортується на зовнішній ринок, аби забезпечити безперебійну та ефективну роботу лісогосподарських підприємств. У 2012 році 64,3% реалізованої на експорт лісосировини становили дров’яна деревина для технологічних потреб та баланси, що використовуються у целюлозно-паперовому виробництві. На території Чернівецькій області немає виробничих потужностей для освоєння цього ресурсу, а в цілому по Україні відсутній платоспроможний попит на нього. Про це яскраво свідчать спеціалізовані аукціони, які проводяться на базі ТБ «Київська агропромислова біржа». На них у І-ІІІ кварталах плитними та целюлозно-паперовими підприємствами України викуплено лише 12,5% технічної сировини та балансів, виставлених підприємствами облуправління.
Щоб низькосортна деревина та лісосічні відходи не експортувалися за кордон, необхідно налагодити їх переробку на Буковині. Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства вже підготувало все необхідне для майбутніх інвесторів – 4 виробничі майданчики із необхідною інфраструктурою для розгортання переробки цієї сировини. Але досі бажаючих вкласти гроші у виробництво немає.
Зазначимо, що видані Чернівецьким ОУЛМГ сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, які розмістив на своєму веб-ресурсі Геннадій Москаль, не є протизаконними і нічиїх прав не порушують. Усі звинувачення депутата є беззмістовними та не підкріплені фактами.

Щодо заяви, що бук вивозять за кордон за ціною 283,5 гривень за кубометр

За ціною, яку вказав народний депутат, за межі України реалізовують лише технічну деревну сировину, проте аж ніяк не цінні сортименти. І якщо пан Москаль виявив бажання придбати її для власних потреб (про що і написав у своєму повідомленні), Чернівецьке ОУЛМГ беззаперечно піде назустріч і продасть «колоди бука», тобто техсировину, в Україні за ціною, встановленою для зовнішнього ринку (адже вона завжди більша внутрішньоринкової).
Також, вираховуючи ціну колод дуба, пан Геннадій поділив кубометри на вартість, а не навпаки. Таким чином у нього і вийшла шокуюча цифра – 3,5 грн. за 1 куб. м, а якщо точніше – 3,5 куб. м. на 1 тис. грн. Складно збагнути, чи це навмисна помилка заради політичної самореклами, чи просто випадковість. Проте факт залишається фактом, такої ціни у підприємств Чернівецького ОУЛМГ немає.

Помилки та неточності, яких припускається народний депутат Геннадій Москаль у своїх нібито сенсаційних заявах, не приносять громадськості користі, а навпаки вводять її в оману і створюють хибне уявлення про стан лісової галузі.

Прес-служба Чернівецького обласного управління
лісового та мисливського господарства

peredplata