Залужний дав інтерв’ю The Washington Post.

 
Це справді рідкісна подія. Основні тези.
➡️ Для того, щоб український контрнаступ просувався швидше, треба більше кожного виду зброї. Ці ресурси потрібні вже зараз.
➡️ Західні союзники ніколи б не розпочали наступ без переваги в повітрі. Україна ж досі не отримала сучасних винищувачів. Винищувачі F-16, за словами Главкома, навряд чи прибудуть до осені.
➡️ Залужний реально люто ставить питання літаків. У нього на робочому місці є великий екран, де він бачить пересування авіації – своєї, ворожої та натівської у режимі реального часу. Відтак питає: «Кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перекинути сюди?».
➡️ «Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся загрожувати всьому світу. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні». Іти проти Росії з її сучасними Су-35 – це як іти в наступ «з луком і стрілами». Адже їхня авіація – це зброя іншого покоління.
➡️ Мене «бісить», каже Залужний, коли він чує, що довгоочікуваний наступ України розпочався повільніше, ніж очікувалося. Війська щодня просуваються вперед, навіть якщо це лише 500 метрів.
➡️ «Без повного забезпечення плани наступу взагалі нездійсненні», – додає він. «Але вони здійснюються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу та спостерігачам, але це їхні проблеми».
➡️ З Міллі вони на зв’язку 24/7. «Іноді я можу зателефонувати і сказати: «Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, загине 1000 людей». Станьте на моє місце».
➡️ Про втрату Леопардів на полі бою. «Ми отримали Леопард не для того, щоб на них їздили на парадах, або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А Леопард на полі бою – це мішень».
➡️ Про заколот Пригожина. «Якщо хтось думає, що український контрнаступ отримав щасливий поштовх минулими вихідним, то це не так». Вагнерівці і так вже давно відійшли з передової. А після заколоту «ми не відчули, що їхня оборона десь ослабла», – каже Главком.
➡️ Найгірший сценарій, який розглядається, – це застосування ядерної зброї. Однак це лише сценарій, до якого треба бути готовим. «Це мене зовсім не зупиняє. Ми робимо свою роботу. Всі ці сигнали чомусь надходять ззовні: «Бійтеся ядерного удару». Що ж, ми повинні опустити руки?», – підсумовує Головнокомандувач ЗСУ.

peredplata