УКРАЇНА ПОВЕРНУЛА ПОЛОВИНУ ТЕРИТОРІЇ, ЯКУ ЗАХОПИЛА РОСІЯ, – БЛІНКЕН

У Держдепі розраховують «на кілька місяців» контрнаступу ЗСУ

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який вважає, що зарано судити про успіхи контрнаступу ЗСУ, заявив, що Україна вже повернула собі близько половини території, яку захопила росія.  

«Україна вже повернула близько п’ятидесяти відсотків території, яка була спочатку захоплена [росією]», – сказав Блінкен в інтерв’ю CNN 23 липня, передає Reuters.

Імовірно, держсекретар мав на увазі територію, яка була захоплена російськими військами від початку повномасштабного вторгнення (без врахування Криму та ОРДЛО). 

«Це все ще відносно ранні дні контрнаступу. Це важко. Це не завершиться протягом наступного тижня чи двох», – сказав Блінкен, відповідаючи на питання про строки контрнаступу ЗСУ.

Блінкен озвучив, що у Держдепі розраховують «на кілька місяців» наступу.

Раніше державний секретар наголошував, що США і союзники дали Києву «все, що потрібно» для успіху наступу. 

«І коли вони розгорнуться і почнуть діяти, усі сили, які були навчені за останні місяці, обладнання, яке надали їм ми і приблизно 50 країн, я думаю, все це матиме суттєве значення і призведе до змін», – сказав Блінкен.

При цьому видання Wall Street Journal стверджує, що західні військові чиновники знали, що у Києва перед початком великого весняного наступу немає достатньої підготовки і озброєння – бракувало всього: від снарядів до бойових літаків. 

Раніше, у червні, міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Збройні Сили України вже звільнили від російських окупантів більше території, ніж Росія захопила за весь зимовий наступ. 

17 липня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що Збройні Сили України за час наступу звільнили від окупантів 210,5 квадратних кілометрів території.

Джерело: Дзеркало тижня

peredplata