СБУ затримала резидента фсб, який створив власну мережу інформаторів у Херсоні

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію із викриття агентурної мережі фсб у Херсоні. У результаті вдалося затримати резидента російської спецслужби (прим., – за військовою термінологією це агент, який вербує і дає завдання іншим агентам), який тримав «на зв’язку» до 10 інформаторів в регіоні.
За матеріалами справи, усі вони були місцевими жителями, які підтримували збройну агресію рф проти України.
Завдання цієї агентурної мережі полягало у передачі до рф актуальної інформації про підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонської області.
Зокрема, інформатори намагалися виявити можливі бойові позиції реактивних систем залпового вогню «Град» та іноземних гаубиць М777.
Всі зібрані дані вони мали передавати резиденту, а він – надсилав її своєму куратору з фсб.
Співробітники СБУ своєчасно викрили мережу та затримали її керівника «на гарячому», під час спроби передачі даних агресору.
За даними слідства, затриманим агентом фсб виявився місцевий житель, який потрапив у поле зору російської спецслужби ще на початку «нульових». Тоді він часто приїздив до рф у власних справах.
Згодом на нього вийшов представник фсб і запропонував негласну співпрацю.
Для «переконливості» своїх намірів російська спецслужба навіть видала своєму резиденту так звану «перепустку» для безперешкодного пересування по території країни-агресора.
Ще до початку повномасштабного вторгнення рф він повернувся в Україну і влаштувався в одну із приватних охоронних фірм у Херсоні.
Після 24 лютого 2022 року на зв’язок з ним дистанційно вийшов представник фсб і визначив основні завдання у війні проти України.
Під час обшуків у зрадника виявлено засоби комунікації, через які він контактував з агресором.
Також у нього вилучено:
– пістолет;
– використані гільзи;
– російське «посвідчення».
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).
Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх учасників інформаторської мережі, якою він керував.
Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

peredplata