Українські борці не тиснули руку “нейтральним” суперникам на старті юніорського ЧС-2023. Цю позицію схвалив UWW

Іван Примаченко. Фото: UWW

Що передувало рішенню Об’єднаного світу боротьби.

У йорданській столиці Аммані стартував юніорський чемпіонат світу зі спортивної боротьби. 14-15 серпня змагання на турнірі розпочали 10 представників збірної України.

Світовій першості U20 передував скандал зі зміною організаторів. У липні права на проведення турніру позбавили Польщу, натомість перенісши змагання до Йорданії — причиною слугувала відмова польської сторони у видачі віз росіянам.

Навесні United World Wrestling, керівна міжнародна організація з боротьби, дозволила росіянам та білорусам змагатися на своїх турнірах на тлі повномасштабної війни в Україні. Спортсмени з двох країн мусили дотримуватися повного нейтралітету й не належати до збройних структур двох держав-агресорок.

Правила UWW передбачають, що спортсмени мають тиснути один одному руку до та після сутички. В Україні ж виступають проти рукостискань з росіянами та білорусами на тлі повномасштабної війни, що другий рік триває в країні — відповідної позиції дотримуються українські тенісисти, шахісти та представники в інших видах спорту.

Рукостискання з росіянами та білорусами: хронологія подій

  • У липні скандал через рукостискання виник на ЧС-2023 з фехтування. Шаблістка Ольга Харлан відмовилася тиснути руку суперниці, росіянці Анній Смірновій. Через це Міжнародна федерація фехтування спершу дискваліфікувала українку, а потім дозволила їй виступити в командному турнірі.
 
  • На тлі гучного інциденту з Харлан Міжнародний олімпійський комітет закликав організаторів до чутливості на змаганнях між українцями та “нейтральними” спортсменами. А також надав дискваліфікованій українці пряму путівку на Олімпійські ігри-2024.
  • Напередодні світової юніорської першості в Аммані очільник НОК Вадим Гутцайт розповів, що українська сторона узгодила з UWW відмову від рукостискань з “нейтральними” спортсменами.

“У боротьбі ми разом з першим віцепрезидентом Асоціації спортивної боротьби Едуардом Прощуком та президентом Юрієм Копитком відпрацювали листи. Написали Міжнародній федерації боротьби. Вже я знаю, що президент UWW, пан [Ненад] Лалович дозволив не тиснути руку нейтральним спортсменам”, — цитувало Гутцайта видання Tribuna.com.

Що сталося на юніорському ЧС-2023

  • Впродовж змагальних днів 14-15 серпня одразу трьом українським борцям довелося зустрітися на килимі з “нейтральними” суперниками. В категоріях вільної боротьби до 79, 97 та 125 кг українці Алім Мєсувєтов, Іван Примаченко та Володимир Кочанов боролися з “нейтральними” росіянином Ібрагімом Кадієвим, білорусами Владиславом Козловом та Алєксандром Градовкіним відповідно.
  • Примаченко та Кочанов перемогли своїх суперників на шляху до фіналу й чвертьфіналу відповідно. Мєсувєтов закінчив виступи у втішніх сутичках.
  • Перед та після сутичок між всіма українцями на “нейтральними” суперниками не відбувалося символічних рукостискань.
 

Що відомо

  • На чемпіонаті світу U20 в Аммані Україна представлена в усіх трьох дисциплінах: вільній, жіночій та греко-римській боротьбі.
  • Перші медалі на турнірі розіграють серед спортсменів вільної боротьби у вівторок, 15 серпня. На “золото” в категорії до 97 кг претендує Іван Примаченко, якому протистоятиме іранець Абольфазль Давуд Бабалу.
  • Світова першість триватиме до неділі, 20 серпня. На минулорічному чемпіонаті Україна посіла сьоме місце медального заліку з шістьма нагородами (однією — золотою).

peredplata