Ті, хто штурмував Раду за пільги, можуть поновити протести

Ті, хто штурмував Раду за пільги, можуть поновити протестиПредставники громадських організацій, які вимагають відновлення пільг, вийшли з переговорного процесу з урядом.
Зараз вони ведуть переговори з парламентськими фракціями і не виключають, що знову вдадуться до протестних акцій, передає Радіо \”Свобода\”.
Як розповів керівник громадської організації \”Ніхто, крім нас\” Борис Новожилов, представники громадських організацій, які минулого тижня здійснили спробу штурму будівлі парламенту, не змогли порозумітися з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком.
\”Ми сказали Сергію Леонідовчиу, що виходимо з переговорів. Він сприйняв це нормально. Тому що сьогодні законопроект знаходиться уже у власності парламенту. А наша вимога, щоб він був не просто відкладений, а саме скасований\”, – повідомив Новожилов.
Він не виключає, що акції протесту проти скасування пільг буде поновлено, а також що влада вдасться до репресивних заходів проти учасників акції.
Проте головна вимога організацій, що виступили проти скасування пільг, залишається незмінною, наголошує лідер \”Ніхто, крім нас\”.
Між тим, проект держбюджету на наступний рік, який парламент прийняв до розгляду, розробили з врахуванням того, що пільги вже буде скасовано. Міністр фінансів Федір Ярошенко це заперечив, однак депутати як більшості, так і меншості підтверджують це.
Член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-регіонал Олександр Стоян вважає, що як закон, так і проект бюджету можна доопрацювати, внісши зміни, які влаштують усіх.
\”Наприклад, закон набуде чинності не з наступного року, а пізніше. Це все можливо зробити при доопрацюванні до другого читання\”, – сказав \”регіонал\”.
Водночас, заступник голови комітету з питань фінансів, комуніст Євген Царьков зазначає, що Кабмін опинився в непростій ситуації, адже відмова від скасування пільг ускладнить позицію на переговорах з МВФ, від якого уряд сподівається отримати кредит у 15,5 мільярдів доларів.
За словами Царькова, на збереження пільг у повному обсязі необхідно близько 70 мільярдів гривень.
\”Микола Янович \”зліпив\” бюджет із дефіцитом у 2,5%, як того хотів МВФ. Якщо зберегти пільги в теперішньому обсязі, то дефіцит бюджету збільшиться до 5-7%. Тому якщо уряд піде на відновлення пільг, то МВФ не дасть цих 15,5 мільярдів\”, – сказав він.
\”З іншого боку, і народ не можна отак нахабно послати. Образити пенсіонерів можна, але є інша категорія громадян, наприклад, ветерани-афганці, які можуть показати владі кулак\”, – каже депутат-комуніст.

peredplata