Російські “Шахеди” впали і вибухнули на території Румунії − МЗС

 

“Шахеди”, які Росія запустила по Ізмаїльському порту на Одещині, впали і здетонували у Румунії, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Джерело: Ніколенко у Facebook

Пряма мова речника МЗС: “За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні (4 вересня − ред.) вночі під час масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські “Шахеди” впали та здетонували на території Румунії”.

Деталі: Ніколенко опублікував фото вибуху підкреслив, що це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО.

Він закликав партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України і суміжних держав.

Водночас у Міноборони Румунії “категорично заперечили” те, що російські ударні дрони упали і вибухнули на території Румунії під час нічної атаки 4 вересня.

 

Передісторія:

  • Раніше повідомлялося, що вночі росіяни запустили по Одещині ударні безпілотники “Shahed”, 17 з яких збили сили ППО, проте є влучання.
  • Також окупати атакували дронами Дніпропетровську та Миколаївську області: повітряні сили знищили 7 ворожих безпілотників, але є і влучання на Дніпропетровщині.
  • Згодом Повітряні сили повідомили, що окупанти атакували Україну 32 дронами-камікадзе “Шахед”, 23 з них вдалося знищити.
  • Прикордонники фіксували детонацію двох “Шахедів” у Румунії і поінформували колег

     

    Українські прикордонники бачили дві детонації російських дронів-камікадзе на території Румунії і поінформували суміжну сторону. Відповіді Румунії наразі не надходило.

    Джерело: речник Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко в коментарі УП

    Пряма мова Демченка: “По визначених каналах зв’язку прикордонники України поінформували румунських колег, що фіксували дві детонації на території Румунії у визначених районах під час здійснення атаки Росією літальними апаратами.

    Крім того українські прикордонники просили надати можливу інформацію стосовно цих випадків. Відповіді від румунської сторони ще не надходило”.

     

    Румунія заперечує, що російські “Шахеди” вибухнули на її території

    У Міноборони Румунії “категорично заперечили” інформацію української сторони про те, що російські ударні дрони упали і вибухнули на території Румунії під час нічної атаки 4 вересня.

    Джерело: “Європейська правда” з посиланням на заяву Міністерства національної оборони Румунії.

    Дослівно Міноборони Румунії: “Відповідальні структури Міністерства національної оборони у реальному часі моніторили ситуацію у зв’язку з атакою російських безпілотників, і минулої ночі, і в суботу та неділю, проти інфраструктури біля українських портів на Дунаї. У жодному з епізодів використані РФ ударні засоби не становили прямої воєнної загрози для національної території чи територіальних вод Румунії”.

    Деталі: Водночас міністерство наголосило, що вважає ці атаки РФ невиправданими і такими, що суперечать міжнародному гуманітарному праву. 

    Румунська сторона додає, що застосовує заходи підвищеної пильності на суходолі, у морі та у повітрі і “робить свій внесок у посилення оборони й стримування на східному фланзі згідно з національними планами та планами у рамках НАТО”.

    Передісторія:

     
     

peredplata