Українська піхота просунулася за протитанкові рови і “зуби дракона” на Запоріжжі – ISW

Українська легка піхота просунулася на позиції за протитанковими ровами і перешкодами “зуби дракона”, які є частиною російської оборони в окупованій західній частині Запорізької області.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: За повідомленням військових експертів,  українські сили, ймовірно, мають намір утримувати ці позиції. 

ISW не готовий оцінити, чи прорвали українські війська цей російський оборонний рубіж, оскільки відсутня українська важка техніка в цих районах. Географічно прив’язані відеоматеріали, опубліковані 4 вересня, вказують на те, що українські сили просунулися до позицій на лінії дерев, які знаходяться на схід від російських протитанкових ровів і загороджень “зуби дракона”, що є частиною тришарової оборони безпосередньо на захід від Вербового.

Геолокаційні дані вказують на те, що українська легка піхота також просунулася далі вглиб серії підготовлених російських оборонних позицій вздовж дороги, яка веде на північний захід до Вербового.

Окрім цього, українські сили просунулися до російських оборонних позицій між Роботиним і Новопрокопівкою. 

ЗСУ розширюють пролом, який вони вже зробили в одному з російських оборонних рубежів, і, за повідомленнями, перекидають більше техніки і особового складу в тактичні тилові райони цього рубежу. 

Українські військові, схоже, досягають успіхів у безпосередній близькості від ще не прорваного російського оборонного рубежу, який проходить на північний захід від Вербового на північ від Солодкої Балки, проводячи піхотні атаки і обстрілюючи важкою артилерією російські позиції, що знаходяться в глибині і на південь від цього рубежу. Розгортання української важкої техніки і значних сил у цих районах може свідчити як про прорив цього російської оборонної лінії, так і про намагання розширити цей прорив.

Ключові висновки ISW за 4 вересня:

  • За повідомленнями, російські війська намагалися розширити мінні поля на півдні України після початку українського контрнаступу в червні.
  • Обмеження російських артилерійських можливостей і українські переваги в контрбатарейній боротьбі змушують росіян відступати від власної доктрини, повідомляє RUSI.
  • У ніч з 3 на 4 вересня російські війська завдали удару з безпілотників по Дніпропетровській та Одеській областях.
  • Президент Росії Володимир Путін на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом підтвердив небажання Росії приєднуватися до Чорноморської зернової ініціативи, поки не будуть виконані всі вичерпні умови, висунуті Росією.
  • Голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування подій в Україні Ерік Моуз заявив, що комісія ще не дійшла висновку, що Росія здійснює геноцид в Україні.
  • Російські війська проводили наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, під Бахмутом, на лінії Авдіївка-Донецьк, у прикордонній зоні між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей, а також у західній частині Запорізької області і просунулися вперед на деяких напрямках.
  • Українські війська проводили наступальні операції і просунулися вперед під Бахмутом і на заході Запорізької області.
  • Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що російські військові не будуть проводити заплановані на вересень спільні стратегічні навчання “Захід-2023”.
  • Російські окупаційні чиновники продовжили п’ятий день дострокового голосування на російських регіональних виборах на окупованих територіях.

    Сили оборони продовжують наступ південніше від Бахмута – зведення

     

    Генштаб повідомляє про подальші наступальні дії Сил оборони південніше від міста Бахмут і закріплення захисників на відбитих територіях.

    Джерело: ранкове зведення Генштабу

    Дослівно: “Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах”.

    Деталі: Протягом минулої доби ворог завдав 6 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

    Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень.

    На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема це Бучки, Карповичі, Прогрес Чернігівської області, Дружба, Ситне, Нова Гута, Ромашкове, Бугор, Малушине Сумської області та Уди, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Гатище, Огірцеве, Вільхуватка і Тернова Харківської області.

     

    На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Бударок Харківської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів.

    На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області, Ямполівки, Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів.

    На Бахмутському напрямку захисники продовжують вести наступальні дії південніше від міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Успішно відбито атаки російських військ у районі північніше Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів.

    На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі  Авдіївки. Ворог продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Олександропіль, Новокалинове, Керамік, Авдіївка, Сєверне, Невельське, Первомайське Донецької області.

    На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Максимільянівка, Гостре, Новомихайлівка Донецької області.

    На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах Вугледара, Водяного, Пречистівки, Золотої Ниви, Урожайного. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів.

    На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Преображенка, Роботине, Степногірськ Запорізької області.  Артилерійських обстрілів  противника зазнали понад 20 населених пунктів.

    На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах  Тягинки, Молодіжного. Артилерійських та мінометних обстрілів  зазнали Ольгівка, Бургунка Херсонської області.

    Тим часом Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

    Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

    Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 4 пункти управління противника.

peredplata