Покрова–2013

Покрова–201314 жовтня 2013 року вперше понад 20 тисяч націоналістів із червоно-чорними стягами та портретами Бандери й Шухевича колоною пройшли центральною вулицею української столиці – Хрещатиком. Марш Величі Духу об\’єднав киян, а також патріотів з усіх куточків України. Посмішки на обличчях, пронизливі погляди, сильний дух – націоналісти гордо йшли у честь 71-річчя створення легендарної Української Повстанської Армії та Покрови Пресвятої Богородиці.

Розпочалося святкування Покрови в парку імени Тараса Шевченка, розташованого навпроти Червоного корпусу однойменного національного університету. З 14:00 учасники заходів могли споглядали концерт лірників та кобзарів, які впродовж двох годин виступали в парку в рамках фестивалю \”Кобзарсько-лірницька Покрова\”. Музики співали козацьких та повстанських пісень для тих, хто прибув на святкування. Вже за годину до початку врочистого віча, о 15:00, в парку Шевченка зібралося понад 10 тисяч українців.

Перед початком мітингу на площі біля пам\’ятника Шевченкові націоналісти встановили \”стовп ганьби\”. Там було розміщено світлини 148-ми депутатів-зрадників, які влітку звернулися до уряду чужоземної держави з \”доносом на свою націю\”, як зазначає лідер \”Свободи\” Олег Тягнибок. Ініціяторкою встановлення \”стовпа ганьби\” стала свободівка Ірина Фаріон – відомий мовознавець та народний депутат України.

О 16:00 до пам\’ятника Шевченкові в супроводі очільника ВО \”Свобода\” Олега Тягнибока, а також народних депутатів-свободівців та представників инших опозиційних сил прибув сотник УПА Мирослав Симчич. Легендарного вояка Української Повстанської Армії присутні вітали потрійним \”Слава!\” Віче розпочали молитвою, яку прочитав панотець Петро Зеленюх із Яворівського району Львівської области. Він навчався Богослів\’ю у підпіллі, а згодом так сам таємно правив Богослужіння. Далі голова Білоцерківського крайового братства ОУН-УПА Теодор Дячун зачитав Присягу вояка УПА, яку разом із повстанцем промовляли учасники святкування. Після цього слово було надано славетному сотникові УПА.

Мирослав Симчич привітав усіх зі святом Покрови: \”Нині Москва докладає всіх сил до того, аби знищити нашу державу та повернути нас у московське рабство – вигадують всякі небилиці, аби тільки повернути нас до союзу. Та в них нічого не вийде, бо нині народ вже настільки свідомий, що нікому більше не вдасться нас повалити. Та небезпека все ж є, тому будьмо готові в будь-який момент захистити нашу державу не тільки дипломатичним шляхом, а й у збройній боротьбі – цього не треба боятися, бо вона (боротьба) приносить волю, славу і честь. Дехто каже: \”Воно якось утрясеться…\” Утрясається вже 20 літ, але нічого не змінюється. Та щоби мати свою державу, треба брати зброю в руки і утрясати з автоматом – гнати всю наволоч, яка нищить Україну\”.

Також на мітингу виступив Віктор Рог – видавець, журналіст, історик, один із лідерів ОУН (революційної). Бандерівець закликав плекати український дух та продовжувати справу сильних попередників – вояцтва УПА. Від імени Організації Українських Націоналістів і від голови об\’єднання Стефана Романіва усіх патріотів привітав Богдан Червак. Він низько вклонився всім присутнім ветеранам ОУН-УПА – \”тим, хто не торохтів словами, а торохтів кулеметами, тим хто не брязкотів брязкальцями, а брязкотів шаблями\”.

\”Нині ми змагаємося за те, аби визнати УПА на державному рівні. Впевнений, що насатне той час, коли ми це зробимо. Нас часто питають, коли буде та Україна, про яку мріяли наші провідники – тисячі й тисячі українських патріотів, які віддали своє життя за визволення української нації. Відповідь проста: Україна буде державою української нації тоді, коли ми станемо такими, як були наші вожді та провідники. Ми вже такими стаємо, бо ще кілька років тому ми тільки мріяли про те, що у Верховній Раді України буде фракція українських націоналістів… Нині така фракція є і вона бореться за Українську самостійну соборну державу. І настане той час, коли Україна буде не просто незалежною, вона буде державою української нації, де панує дух соціяльної та національної справедливости. Про це мріяли наші великі попередники, а ми – їхні послідовники – зробимо цю мету реальністю\”, – заявив Богдан Червак.

Зауважимо, що всіх промовців на вічі представляв народний депутат від \”Свободи\” Ігор Мірошниченко. Зокрема, свободівець наголосив: \”Надзвичайно доброю традицією є щоразу в серці нашої рідної України розпочинати мітинг біля пам\’ятника легендарному Кобзареві Тарасові Шевченку. Із року в рік саме тут збирається найвелелюдніший, наймасовіший щирий і непроплачений мітинг за участи українських націоналістів, небайдужих людей, патріотів, які знають свою історію, які поважають державу, які сповнюють національним змістом Україну\”.

Під час віча було представлено громадськості голову Уряду національної альтернативи, який створила \”Свобода\”, Олександра Сича. Слід зазначити, що презентація альтернативного уряду відбудеться 16 жовтня на ХХVII З\’їзді ВО \”Свобода\” (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/anonsy/043003/).

У своєму виступі народний депутат-свободівець Олександр Сич заявив: \”Маємо передати нашим нащадкам таку ж звитягу, таку славу, яку передали нам наші прадіди. Нині особлива шана воякам Української Повстанської Армії – вони своєю звитяжною й героїчною боротьбою засіяли віру й надію в серцях українців, що постане Українська держава. І коли це відбулося, то вона постала з тим прапором, з тим гербом і з тим українським славнем, з яким повстанці йшли в бій. Вони боролися так само і під своїм червоно-чорним прапором, якого і до сьогодні вороги української нації та української держави бояться, як дідько ладана. І про це засвідчив факт: коли парламентська фракція ВО \”Свобода\” занесла вперше за всі роки незалежности це знамено у стіни ВР – \”регіоналів\” і комуністів здуло, мов вітром. Мене часто як історика, політика питають, чи можлива нині УПА. Так можлива, і не має значення назва і форма. Але має значення зміст як об\’єднання українців, які кожен на своєму життєвому посіданні, у кожній шпаринці українського суспільного життя борються проти внутрішньої окупації і проти зовнішніх зазіхань і борються за те, аби на українській землі запанувала українська правда\”.

Також на вічі виступив міністр оборони в Уряді національної альтернативи ВО \”Свобода\” Ігор Тенюх: \”Славний народе України! Нині в день Покрови ми вшановуємо пам\’ять великої армії УПА. Коли мене якось запитали, що таке УПА, я відповів: це ті, які створили нас. Якби не було УПА, нині не було б і нас з цими прапорами. Армія, яка існувала без держави, але налічувала 500 тисяч регулярних військ, які відстоювали рідну українську землю. Нині в нас є держава, але наші збройні сили надзвичайно слабкі – їхня слабкість у тому, що нинішні керманичі країни свідомо знищують збройні сили. Наше головне завдання – аби була сильна, міцна Україна, аби була армія, яка би була оплотом держави. А справжній український уряд погодинно повинен турбуватися про свої збройні сили. Український справжній уряд повинен не скупитися на оборону держави, бо за обороною держави йдуть усі блага українського народу: соціяльні, економічні, технологічні, наукові тощо. Ми будемо сміло й твердо продовжувати той шлях, який пройшли наші пращури, який пройшли вояки УПА. І ми піднімемо цей прапор гордо і доведемо, що в Україні є не маленька, технічна, компактна армія, а є збройні сили, які готові захистити незалежність держави і її продовження у віках. Слава Україні! Слава воїнам УПА! Разом із ВО \”Свобода\” ми прийдемо до перемоги!\”

На вічі виступив очільник однієї з найдієвіших нині націоналістичних організацій – Київської міської організації ВО \”Свобода\” – Андрій Іллєнко. У своєму виступі націоналіст наголосив: \”Наша сьогоднішня багатотисячна акція є свідченням того, що українська нація, як ніколи, готова до активної боротьби, як ніколи, готова захищати свої цінності, свої символи\”.

На мітингу виступив іще один свободівець із Києва – Юрій Левченко, який уже з дня на день розпочне боротьбу на одному зі столичних мажоритарних округів. Свободівець балотуватиметься в так званому \”проблемному\” 223-му мажоритарному виборчому окрузі, де вже вів боротьбу із провладним кандидатом торік. У зв\’язку з масштабними фальшуваннями, які організував мажоритарник від влади, результати виборів у цьому окрузі восени 2012 року визнано не було.

\”Зібравшись тут, у столиці, ми пам\’ятаємо про те, що сьогодні чи не найважливішим нашим завданням є захист Києва, бо від ситуації в столиці, від позиції самих киян залежить дуже багато в масштабах усієї України. Після перемог \”Свободи\” на Тернопільщині, після зламу стереотипу про нібито непрохідність націоналістичної сили до парламенту ми маємо перемогти у столиці! Вже в грудні нам потрібно закріпити нашу минулорічну перемогу в Києві, якою ми доведемо та підтвердимо одностайність киян у неприйнятті режиму Януковича – доведемо, що столиця України виступає за українську владу!\” – наголосив у виступі Юрій Левченко.

Любити Бога й Україну понад усе закликала присутніх свободівка Ірина Фаріон. Відомий мовознавець, народний депутат України у своєму виступі зазначила: \”Дорогі наші герої, схиляємося перед вашим подвигом. Усвідомлюю, що напевно ще не до кінця ми гідні великого подвигу наших героїв, тому з особливою молитовністю стою поруч із ними, знаючи, що це аристократи духу, що це незнищенна класика. Сьогодні наше щастя ще полягає в тому, що ми мали можливість слухати Мирослава Симчича, що ми можемо дивитися на вояків УПА, потиснути їм руку і набиратися сили з їхніх очей, в яких сталь і ніжність одночасно. Це велике щастя, що наше покоління може ще тримати їх за руку. І як це знаково, що сьогодні, в день великого релігійного свята, у фокусі зійшлися дві базові магістралі – релігійна й національна. І Шухевич, і Бандера, і Коновалець були глибоко релігійними людьми, вихованими на християнській ідеї – на служінні Богові передусім. Коли був суд над убивцем Бандери, тоді дочка провідника Наталя Бандера сказала, що її батько любив Бога понад усе, любив Україну понад усе і згинув за свободу всього світу. Я апелюю цими словами передусім до тих, які кажуть, що ідеологія націоналізму чимось обмежена. Я стверджую, що немає універсальнішої ідеології, ніж ідеологія націоналізму, позаяк це в останню чергу система ідеологічних цінностей, а передусім це закони природи – бути неповторним, бути особливим, бути самобутнім!\”

Завершилося віче виступом нинішнього Провідника Українських націоналістів – лідера \”Свободи\” Олега Тягнибока. У вітальному слові очільник ВО \”Свобода\” наголосив: \”Другий пункт Декалогу українського націоналіста говорить: \”Не дозволимо нікому плямити слави, ні чести твоєї нації\”. Кожен патріот нині вдень і вночі має пам\’ятати ці слова. Адже наші попередники – вояки УПА – довели, що це не лише можливо – це необхідно. Завдяки їхньому подвигові українці зберегли своє европейське обличчя. Пам\’ять про героїв УПА означає повернення нації додому\”.

Завершилося віче виконанням національного славня. Далі Олег Тягнибок закликав усіх пройти Маршем Боротьби УПА центром Києва.

Понад півтори години націоналісти йшли центральними вулицями столиці. Попереду багатотисячної колони в супроводі бою барабанників активісти несли два великі стяги – синьо-жовтий та червоно-чорний. Далі йшли ветерани УПА та лідери \”Свободи\”.

\”Люди прийшли на сьогоднішній захід за велінням своєї душі, і цю атмосферу відчутно. Люди співають українських пісень і вигукують націоналістичні гасла. Нині – день гармонійного поєднання українського релігійного й національного свята. Це день вшанування нашої історичної пам\’яти минулого і день нашого майбутнього, а в першу чергу – це свято для молоді, якої нині є дуже багато\”, – зауважує Олег Тягнибок.

Молодь – основні учасники святкування. Тисячі українців із усіх куточків держави щороку збираються на святкування Покрови в столиці, аби сповнитися величчю повстанського духу та вшанувати полеглих та ще небагатьох, які залишилися живими, вояків УПА. Цього року святкування особливе. Адже націоналісти вперше пройшли головною вулицею держави – на Хрещатику поруч із національними синьо-жовтими замайоріли тисячі червоно-чорних стягів національно-визвольних змагань.

\”Що більше влада забороняє національних героїв і хоче зруйнувати традиції, забороняючи стяги боротьби, то більше люди будуть підніматися на боротьбу проти режиму. Нині на основній вулиці нашої держави – Хрещатику – з духом боротьби замайорів червоно-чорний прапор і жовто-блакитне українське знамено, які ми пронесли центральними вулицями Києва з нагоди святкування дня українського козацтва та річниці створення УПА\”, – зазначив Олег Тягнибок.

Завершився Марш Боротьби на Михайлівській площі, де народні депутати-свободівці поклали квіти до пам\’ятного знака \”Жертвам Голодомору 1932–1933 років\”.

По завершенні маршу на Михайлівській площі розпочався святковий концерт. Майже три години перед учасниками святкування виступали гурти \”Хорея Козацька\”, \”Сталін & Гітлер капут\” на чолі з Орестом Лютим та \”Кому Вниз\”. Цьогоріч на святкування Покрови зібралося щонайменше 20 тисяч українців. Тоді, як частина ЗМІ повідомляє про 25-30 тисяч учасників, провладні телеканали та сайти розповідають про \”кілька тисяч\”. Вочевидь, арифметика у них слабка, на відміну від міці та єдности націоналістів.

Джерело

peredplata