Вибори на Заставнівщині з \”наливайками\” від партії регіонів

Вибори на Заставнівщині з "наливайками" від партії регіонів

Вибори на Заставнівщині з "наливайками" від партії регіонів

Минулої неділі у деяких селах Чернівецької області проходили довибори депутатів. Зокрема, у селі Кулівці Заставнівського району вибирали депутата районної ради.
Кулівці – це маленьке село, у якому проживає не більше 600 людей. Живуть бідно, тяжко працюють на полі та у своїх підсобних господарствах. Багато селянвиїхало на заробітки у світи. З 1997 року тут активно діє Успенський чоловічий монастир Російської православної церкви (у нас вона називаються УПЦМП). Цей монастир, його монахи та намісник архімандрит Веніамін (Межинський) активно впливають на життя села. Кажуть, що без їхнього «благословення» і їхнього наказу у селі ніхто не має права народитися, женитися й умерти. Московські монахи міцно тримають в руках українських людей. З ними разом і той, хто катував заставнівських рибалок, Михайло Бойчук. Він навіть збудував у селі собі церкву. Як колись царі будували храми для себе, так і Бойчук — для себе. Він тут — цар і Бог…

Вибори на Заставнівщині з "наливайками" від партії регіонів

Отож вибори у Кулівцях проходили під пильним оком Бойчука і Веніаміна. Коли ще йшла у храмі служба Божа, люди голосували як їм совість підказувала, як розум велів. Вони навіть не приховували, що віддавали свої голоси за представників УДАРу або ВО «Батьківщина». За висуванця партії регіонів Євгена Олексюка, першого заступника голови Заставнівської РДА, не голосували. Але його представники на дільниці були спокійними, як удави. У них все було під контролем. Їхній час наставав з 11 години ранку. Як колись за СССР. Саме тоді дозволялося продавати спиртні напої. А у Кулівцях люди виходили з монастирської церкви. До 11 години проголосувало 78 виборців. І все стихло. Тільки шумів вітерець у золотистих віттях кленів на шкільному подвір’ї. Осінь ж-бо…

Вибори на Заставнівщині з "наливайками" від партії регіонів

Та не довго панувала осіння ідилія у Кулівцях. Першою її порушила вихователька дитсадка у червоній куртці. Вона глипнула на годинник і, наче ошпарена, кинулася до виходу з виборчої дільниці. На годиннику вже було кілька хвилин на дванадцяту. Пані прихопила з собою якийсь список, кулькову ручку і чорну записну книжку.

— Вона пішла розпочинати операцію «Наливайко», — зауважив хтось із сільських всезнаючих інтелігентів.
— А що то таке «Наливайко»? – запитую у знатока.
— Там у центрі села є магазин, де наливають горілку, — вже не приховуючись, говорив той, хто знає. – Зараз з церкви люди виходять. Дехто піде до магазину з буфетом. А їм уже обіцяли налити за голос.

Прикро було таке слухати. І не дуже вірилося. Але попросив народного депутата України від ВО «Батьківщина» Максима Бурбака під’їхати до магазину, де проводилася операція «Наливайко». І дійсно, на вході до приміщення стояла жінка у червоній куртці й щось відмічала у списку. За столом неподалік сиділо зо п’ятеро майбутніх голосувальників. Вони вживали що їм наливали.

«Невже ці люди за цей смердючий шмурдяк будуть голосувати проти совісті і розуму?» – запитував сам себе. І відповів собі: «Нема там ні совісті, ні розуму».
Таки вони голосували згодом так, як їм наливали. І ніхто не міг зупинити цієї вакханалії партії регіонів. Бо саме за її висуванця віддали свої голоси більше 50 відсотків виборців у Кулівцях. Ще задовго до підрахунку голосів один із тих, кому налили, підійшов до нас і з відчуттям знаючої людини гордо прорік:
— У нас виберуть Олексюка.
— Ви звідки знаєте?
— Знаю…

Він знав, бо вже був куплений «пальонкою». А з ним ще з добрих два десятки. Або й більше. Коли працівниця садочка у червоній куртці щось відмітила у своїх списках і дочекалася весільної ходи до монастирської церкви, подалася також туди. І ми за нею. Дивимося, стоїть біля церкви з групою віруючих, які вийшли зі Служби Божої. Щось говорить. А потім відмічає у своєму списку. Не звертаючи уже на нас жодної уваги, понеслася далі вулицями села.

А на дільниці почалися рухи. Хто з церкви, а хто з генделика потяглися до виборчих урн. І вмить ситуація змінилася. Потім прийшло ще зо 40 монастирських. Вкинули бюлетені. І комісія підрахувала те, що нам говорив ґазда біля генделика. За висуванця партії регіонів проголосувало майже 58 відсотків тих, хто прийшов на вибори. Це більше 100 людей. За представницю ВО «Батьківщина» — 41. За уда-рівця – 30. Влада тріумфує. Опозиція сумує, печалиться, але не кається. Бо якого біса їм треба було висувати один проти одного кандидатів? Хіба не достатньо було одного ударівця? Чи, може, заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Мельник, який живе у Заставні, не розумів, що висувати свого представника проти УДАРу – це непорядно, негарно і, зрештою, політично неграмотно?.. А може, вони з головою Іваном Мунтяном знають щось більше, ніж ми?
Якщо так, то чому так жорстоко програють?..
Петро КОБЕВКО
Р.S. Партія регіонів продовжує тішитися своїми проміжними перемогами у селах області. Тоді, коли наливали і голосували у Кулівцях, відбулися вибори у селі Анадоли. Там висуванка від партії регіонів отримала беззаперечну перемогу. За неї проголосували усі 100 відсотків виборців (кажуть, що було більше – 104%). В Анадолах з 13 жовтня (дідько б його забрав) у сільраді нема жодного представника опозиції, тільки регіонали і комуністи. Отакі-то вибори тепер на Буковині.

peredplata