Подвійний обгін Арсенія Яценюка

Подвійний обгін Арсенія ЯценюкаСпроба Партії регіонів і БЮТ законсервувати ситуацію, коли один – влада, а інший – головна опозиція, провалилися. З тріском. Люди відмовляються вірити героям учорашніх днів (і правильно роблять). Плюс, «фактор Яценюка» змішав карти тим, хто не хотів змін.

Зміна еліт в Україні з великою ймовірністю відбудеться на парламентських виборах 2012 року
Спроба Партії регіонів і БЮТ законсервувати ситуацію, коли один – влада, а інший – головна опозиція, провалилися. З тріском. Люди відмовляються вірити героям учорашніх днів (і правильно роблять). Плюс, «фактор Яценюка» змішав карти тим, хто не хотів змін.

Ставши третьою партією в Україні на місцевих виборах в кінці 2010 року, «Фронт Змін» почав набирати дедалі більшої популярності серед українців. Притому що БЮТ і ПР втрачали прихильників. Скупі цифри соцопитувань невблаганно реєстрували розчарування українців у старих політичних силах. Тактика декларацій замість дій, відсутність у влади реальних результатів і навіть зрозумілої стратегії на тлі відвертої імпотенції опозиції множило кількість тих, хто відвертався від вчорашніх вождів.

На цьому тлі «Фронт Змін» випадав із загальної тенденції, продовжуючи набирати силу. А лідер партії Арсеній Яценюк упевнено обійшов за популярністю та рівнем довіри лідера БЮТ Юлію Тимошенко, а потім президента Віктора Януковича. У чому секрет? А все просто. Просто настільки, що політтехнологи відмовлялися в це вірити. І прогадали, вважаючи українців легким матеріалом для маніпуляцій.

«Фронт Змін» у технології не грався. Чесна праця крок за кроком, не продаватися, не йти на сумнівні союзи, не брехати людям – усе просто. Плюс – за Яценюком не тягнеться шлейф сумнівного минулого, його шлях у політиці не відзначений зрадами і сепаратними угодами. Друге – лідер «Фронту Змін» виявився досить принциповою людиною і не дав втягнути себе у сумнівні союзи.

Так, після місцевих виборів партії довелося виключити з лав тих, хто не встояв перед спокусою і ризикнув конвертувати мандат депутата в готівку чи посади. Здавалося – партія втратила не найпринциповіших, але впливових у регіонах людей, депутатів місцевих рад. Але виграш виявився більш вагомим. Арсеній Яценюк переконливо показав усій країні – ніхто не застрахований від зради, але його політична сила рішуче позбулася таких людей. Урок БЮТівських і нунсівських «тушок» «Фронт Змін» вивчив на відмінно і висновки зробив правильні – ці пухлини на тілі партії потребують не вмовлянь терапевта, а скальпеля хірурга. Люди це бачили. І оцінили. Ось такий простий секрет.

Рейтинг політика і партії сам по собі мало про що говорить. Куди важливіші тенденції. Спершу українські політичні важкоатлети дивилися на «Фронт Змін» і Арсенія Яценюка з цікавістю, потім із подивом. Сьогодні переважають роздратування і заздрість. Спрочатку закриті соцопитування штабу ПР, а потім і відкриті, внесли елемент розгубленості в керівництво партії влади. Яценюку довіряють більше, ніж Януковичу. Це – сухі цифри.

При виході у другий тур (а це очевидно) лідер «Фронту Змін» легко перемагає нинішнього президента. І адмінресурс тут не допоможе. Більш того, на парламентських виборах 2012 року саме «Фронт Змін» стане мінімум другою за величиною фракцією, при цьому абсолютно непідконтрольною владі. Очищення списку після місцевих виборів переконливо показало – тут не купиш. За фактом і за рейтингом Арсеній Яценюк вже сьогодні став лідером опозиції в Україні. А лідер опозиції дуже скоро стане лідером країни – іншого сценарію в Україні просто не існує.

peredplata