Парламентські трударі з Буковини

Парламентські трударі з БуковиниУ травні «Час» писав про роботу парламентарів, котрі родом з Буковини, у новому складі верховної ради. Дані ми брали з офіційного сайту парламенту. Минуло багато робочих днів, тижнів, місяців. Та, на жаль, законотворчою ініціативою обранці не особливо порадували своїх виборців. Хоча, можна все списати на довжелезні літні парламентські канікули. Тому, сподіваємось, до наступного року вони потішать нас плідною та активною роботою на депутатській ниві.

Отже, роботу депутатів станом на 22 жовтня будемо розглядати не загалом, а кожного окремо. І, як у школі, послуговуватимемось алфавітним порядком для визначення черговості тих, про кого писатимемо.

Сьогодні говоритимемо про народних депутатів, що пройшли за партійними списками ВО «Батьківщина» та «УДАРу», Максима Бурбака та Романа Ванзуряка відповідно.

Бурбак клопоче за Миколайчука

Голова підкомітету з питань стратегії розвитку митної політики, вільної торгівлі та економічної інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Максим Бурбак за свою депутатську діяльність в новому скликанні парламенту напрацював 13 законопроектів, написав 24 запити та 7 разів виступив в стінах парламенту. Згідно з даними з сайту ГМ «ОПОРА» про роботу парламентарів, відвідуваність депутатом Бурбаком пленарних засідань, відповідно до письмової реєстрації, складає 99% (на 68 був присутній і на одному відсутній). Показник присутності на засіданнях комітету – 73% (11 раз був присутній, 4 – відсутній). Нардеп 452 рази не голосував на пленарних засіданнях, 411 разів голосував «за», 101 – «проти», 104 – «утримався» і на 30 голосуваннях був відсутній.

Народний депутат оголошував запити і до генпрокуратури, і до кабміну, і до ОДА. Багато запитів до генпрокуратури депутата Бурбака стосуються незаконних дій посадових осіб Чернівецької обласної та міської рад, а також закриття шкіл на Заставнівщині, можливого існування контрабандного каналу переміщення цигарок до Румунії через Чернівецьку митницю, будівництва будинку культури за 60 мільйонів в Сокирянах тощо. До кабміну депутат звертався щодо виділення коштів на проведення ремонту та реконструкції кінотеатру імені Івана Миколайчука в Чернівцях, а також стосовно ремонту доріг Заставнівщини тощо.

Ми вже писали про законопроекти нардепа. За травень-жовтень депутат підготував (у співавторстві) 4 законопроекти та подав 2 поправки, одна з яких, що стосувалась змін до Митного кодексу, була врахована. Народний депутат, зокрема, підготував у співавторстві з колегами-буковинцями по фракції проект Постанови про відзначення 75-річчя з дня народження Івана Миколайчука, проект Постанови про утворення \”Електронного архіву Голодомору\” (в котрому зазначається, що потрібно оцифрувати документи, що стосуються Голодомору).

Тільки законопроект щодо відзначення 800-річчя заснування Онута пройшов і голосування, і підпис. Решта законотворчих ініціатив зависли на рівні ознайомлення.

Митник Ванзуряк

Голова підкомітету з питань удосконалення Митного кодексу України, уніфікації норм митного законодавства України із законодавством ЄС Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Роман Ванзуряк за депутатську діяльність підготував 7 законопроектів, виголосив 19 запитів та виступив 4 рази. Згідно з ОПОРівськими даними, депутат відвідав 86% засідань (на 59 був присутній, на 10 — відсутній). Присутність на засіданнях комітету склала 67% (на 10 був присутній, а на 5 – відсутній). Не голосував 229 разів, «за» – 424, «проти» – 157, «утримався» – 131, був відсутній на 157 голосуваннях.

До кабміну нардеп звертався із запитами щодо завершення будівництва підвідного газопроводу в селищі міського типу Глибока Чернівецької області. Свіжий депутатський запит стосується вжиття заходів з усунення ручних механізмів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, що стримує інвестиційну активність в Україні та створює умови для зловживання службовим становищем і проявів корупції.

До СБУ нардеп звернуся щодо забезпечення повної, об\’єктивної та якісної перевірки фактів корупції у Чернівецькій міській раді та викорінення недоліків у діяльності органів прокуратури, які спричинили неналежний розгляд депутатських звернень з цього приводу.

Останні три законопроекти подані депутатом та розроблені у співавторстві з колегами здебільшого по фракції партії «УДАР» в травні-червні і стосуються внесень змін до законів щодо запобігання дискримінації військовослужбовців строкової служби при призначенні та виплаті одноразової грошової допомоги у разі настання інвалідності, щодо забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів тощо.

На жаль, поки теж жоден законопроект нардепа не пройшов далі ознайомлення в комітетах.

Не забуваймо, що є ще робота депутатів в округах, у ході якої вони надсилають депутатські звернення тощо. Та хотілось би, аби їхня робота в тому числі виражалась й у власне законотворчому полі. Хоча, як каже статистика, багато законодавчих актів депутатів-буковинців від опозиції лежать вже майже рік у шухлядах парламентських. Тому і тут треба якось діяти обранцям, аби давати рух своїм законодавчим дітищам. Й самим за них не забувати. Так само, як і про вибори голови Чернівецької міської ради, проект постанови щодо яких вже, певно, вкрився пліснявою.

У наступному числі «Часу» читайте про депутатську працю Геннадія Москаля (ВО «Батьківщина») та Івана Мирного (Партія регіонів).

Надія ВІРНА

peredplata