Буковинське віче – юридичне свідчення належності Північної Буковини та Бессарабії до України

Буковинське віче - юридичне свідчення належності Північної Буковини та Бессарабії до УкраїниПро це на сьогоднішній прес-конференції говорив перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Румунії, науковець, дипломат, професор Леонтій Сандуляк. Він наголосив, що значення Буковинського Віча 1918 року полягає зокрема в тому, що об\”єднання з Україною було волею буковинських людей і це потрібно всім зрозуміти. А тому закиди Румунії щодо належності цих земель до неї є безпідставними. І саме Буковинське Віче є тому доказом та юридичною підставою, що ці землі є українськими.

Дипломат зауважив, що серед зовнішньополітичних орієнтирів сусідньої Румунії є й такі, які покликані відновити країну в межах розселення даків або проживання румунів. Але що стосується Північної Буковини та Бессарабії, то це українські землі.

Також Леонтій Сандуляк наголосив, що традиція народовладдя – віча – притаманна українському народові з давніх часів. І віче – це коли громада, громадські об\”єднання безпосередньо впливають на владу, на прийняття рішень. А тому неможливим є справжнє віче, якщо його очолює чи скликає сама влада.

peredplata