Папієве віче, або Влада кличе

Папієве віче,  або Влада кличе  Я ще була дошкільнятком, коли ми з батьками ра зом рушали до центру міста, аби постояти на площі, аби послухати якихось дядьків, аби потім отримати таку бажану кульку, морозиво. Батьки там здибались зі зна-йомими. Дорогою дорослі нарікали на владу. Але всі рівним строєм йшли за її покликом. Бо партія сказала – треба.
Минули ті совкові часи. Але при владі залишились совкові люди, які використовують совкові методи для впливу на совкову свідомість громадян.

Здавалось би, така світла та пам’ятна для Буковини дата – 3 листопада. Того дня 95 років тому буковинська громада зібралась, аби висловити свою соборність із Західно-Українською Народною Республікою, а потім і Великою Україною.

У 2013 році громаду збирала влада. Дуже все детально та чітко наперед продумала. Ще на початку жовтня з незрозумілих причин з’явилось вітання голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва з 95-ою річницею Буковинського віча. Тоді представники адміністрації почали збирати підписи представників громадського сектору під заявою від їхнього імені про скликання аполітичного віча. Потім партія регіонів Буковини та її молодіжна організація подали до міської ради повідомлення і отримали погодження щодо проведення святкових заходів на Центральній площі Чернівців (вдумайтесь!) з 00:00 2 листопада по 00:00 4 листопада. Розпочалась активна пропагандистська робота через свої ЗМІ, через повідомлення прес-служби щодо відзначення Буковинського віча, його значення, європейського вибору тощо.

Гасло з маніпулятивним закликом «Буковинське віче. Європа кличе» на численних бігбордах сприймалось багатьма буковинцями як ініціатива громадського сектору. Ніяк не владна. Тому дехто й прийшов на збори громади, яким, за своєю суттю, і є віче.

Але більшість з тих 12 тисяч «учасників Буковинського віча», як їх називали ведучі заходу, була звезена з районів. За класичною совковою схемою – з керівниками груп, під розписку, з вимогою надання пояснювальних у разі відсутності.

Ще в п’ятницю до редакції почали надходити повідомлення про зганяння до Чернівців на владне віче 3 листопада бюджетників. Говорили, зокрема, вчителі, що їх змушують бути на заході, інакше писатимуть пояснювальні записки та матимуть проблеми з начальством і різні покарання. А ще їм обіцяли зарахувати той день як робочий, отож вони зможуть потім взяти відгули. На наше прохання надати офіційний коментар з цього приводу в Департаменті освіти і науки молоді та спорту ОДА запевнили, що жодних дій задля забезпечення присутності вчителів на святкуванні річниці Буковинського віча не здійснювалось.

Папієве віче,  або Влада кличе

Однак уже зранку 3 листопада до міста почали колонами з’їжджатись автобуси з «учасниками». Мало того, в багатьох автобусах ми помітили й працівників міліції (склалось враження, наче людей на захід привезли під конвоєм). Площа була вщент заповнена людьми. Поблизу пам’ятника Шевченкові змонтували величезну сцену з екранами по обидва боки. Як того й хотів головний організатор заходу Михайло Папієв. І чисельність, про яку ходили розмови в кулуарах як омріяну головою ОДА, була досягнута – більше 10 тисяч.

Папієве віче,  або Влада кличе

На Центральній площі бюджетники гуртувались по районах. Бігали відмічатись до керівників груп. Зігнали на захід і студентів. Вже традиційно. Як і навесні цього року на антифашистський мітинг. Люди відбували захід як повинність.

Та чому й дивуватись: коли ведучі щось викрикували до «учасників», ті або мовчали, або стадно підіймали руки, коли треба було голосувати за звернення. А звернень прийняли аж три. І, здавалось, правильні. Бо звертались до українського народу, до президента, до керівників ЄС та держав-членів союзу, аби підписали угоду про асоціацію, аби адаптували законодавство до європейських стандартів тощо. І хоча заклики були правильними, але штучна форма самих зборів, совковий спосіб їх організації та проведення просто знівелювали усі позитивні посили.

Ті, хто відмітився у керівників груп, поспішали додому ще до закінчення офіційної частини заходу. Бо ж неділя. Додому треба ще добратись. Адже дехто їхав з далекої Сокирянщини, Кельменеччини, Путильщини. Бо назавтра ж треба було вже до роботи ставати. Державної.

Багато є думок з приводу того, чому влада так активно монополізувала свято народовладдя та громадської активності. З одного боку, це може бути намагання випробувати та продемонструвати і собі, і Києву, і опозиції здатність мобілізації люду адміністративними важелями впливу. З іншого боку, це спроба задобритись перед президентом напередодні знакових подій кінця листопада, коли відбудеться Вільнюський саміт, на якому розглядатиметься українське питання та вирішуватиметься доля угоди про асоціацію з ЄС. З третього боку, це спроба Папієва і його команди самоствердитись, бажання упевнитись у власній величі та всім її продемонструвати. Є ще, мабуть, багато інших, не настільки явних граней цього дійства, та у ці деталі вже не вдаватимемось.

Тим часом в сусідній з Буковиною Молдові того ж дня також відбувся подібний захід. Його, правда, вічем не назвали. То був мітинг, який зібрала влада. На мітингу було до сотні тисяч молдован. Вони прийняли проєвропейську декларацію. Адже у Вільнюсі буде розглядатись і питання підписання угоди про асоціацію з Молдовою.

А маститі політики називають оцю монополізацію влади на святкуванні річниці Буковинського віча фарсом. Кажуть, що саме для того, аби Буковинське віче перестало бути ВІЧЕМ, влада його й очолила. Адже для того, щоб щось розвалити, це треба очолити.

Як би не паскудили саму суть європейськості наші владці (бо в Європі немає такого явища, як «зігнана громада»), як би вони не користались європейською риторикою в своїх політичних цілях, а Україні таки дорога до Європи. Але без таких чиновників і таких підходів. І соромно, що знівелювали саме значення, суть ВІЧА. Як вияв влади народу. Адже владне віче – це так само, як державний громадський сектор. Ріже вуха і демократію.

І, наостанок, такий собі здогад. А якщо зовнішньополітичний вектор Януковича враз кардинально зміниться, і президент скаже: «Митний союз кличе»? Влада знову проведе в Чернівцях з цього приводу віче і прийме відповідні звернення? Фантасмагоричне припущення, але все ж…
Надія ВІРНА

peredplata