Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 5

Завершуючи цикл матеріалів про діяльність народних обранців за майже рік роботи в парламенті, поглянемо на роботу двох нардепів-мажоритарників з Буковини – регіонала та екс-директора ПАТ «Чернівцігаз» Геннадія Федоряка (203 виборчий округ) і опозиціонера від ВО «Батьківщина», екс-голови обласної податкової адміністрації Олександра Фищука. І наостанок — кілька слів про лідера фракції ВО «Батьківщина» у верховній раді Арсенія Яценюка.

Мовчазний рекордсмен

Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 5

Член парламентського комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Геннадій Федоряк пропустив тільки 3 пленарних засідання. Інформації щодо відвідування профільного комітету немає ( ГМ «Опора» не отримала відповіді на запитувану інформацію). Нардеп справно протягом року голосував «за», як і всі регіонали, — 863 рази. «Проти» — 14 разів, «утримався» — 27, був відсутній на п’яти голосуваннях, не голосував 249 разів.

Варто наголосити, що Геннадій Федоряк як депутат-мажоритарник подав чи не найбільше за усіх обранців з Буковини депутатських запитів – 47. Нагадаємо, депутати Максим Бурбак і Роман Ванзуряк на двох подали 43 запити.

Отож серед 47 депутатських запитів (багато з яких дублюються до різних відомств тощо) екс-газовика Федоряка значна частина стосується власне Буковини та округу, за яким його було обрано. Зокрема, щодо необхідності виконання у Глибоцькому, Герцаївському та Новоселицькому районах Чернівецької області загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та державної соціальної програми з лікування вірусних гепатитів; запит щодо необхідності створення сприятливих умов для реалізації пріоритетних проектів розвитку міста Чернівці; стосовно необхідності вирішення нагального питання доступності та зручності для населення Глибоцького району Чернівецької області адмі-ністративних послуг щодо отримання закордонних паспортів; щодо газифікації населених пунктів Герцаївського та Глибоцького районів Чернівецької області; щодо лікування важкохворих тощо.
Однак законотворчою діяльністю, починаючи з травня 2013 року, Геннадій Федоряк не відзначився. Жодного законопроекту ним за цей період зареєстровано не було. Окрім того, за весь час перебування у парламенті він жодного разу не виступив ні з трибуни, ні з місця.

Відзначити не можна пропустити

Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 5

Екс-голова тоді ще податкової адміністрації Олександр Фищук, якого обрали виборці 202 виборчого округу, є членом бюджетного комітету парламенту. Даних про відвідування ним засідань на сайті ГМ «Опора» немає, що ж стосується пленарних засідань, то нардеп пропустив їх тільки 5. Голосував «за» Олександр Фищук 544 рази, «проти» — 411. «Утримався» нардеп 60 разів, відсутній був під час голосування 61 раз і голосував «проти» 82 рази.
З 12 грудня екс-податківець жодного разу не виступив у парламенті. За час роботи написав до кабміну 6 депутатських запитів, 5 з яких оголошені восени. Вони стосуються необхідності забезпечення дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, дворазовим щоденним гарячим харчуванням в загальноосвітніх школах; щодо відновлення спрощеного перетину українсько-румунського кордону в режимі місцевого прикордонного руху; необхідності вжиття відповідних заходів із завершення будівництва мостового переходу через річку Черемош в селищі Кути Косівського району Івано-Франківської області; щодо необхідності фінансування ремонту асфальтного покриття доріг в селах Кіцманського району Чернівецької області, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС; необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на фінансування реконструкції та відновлення доріг і мостів сіл Петраші та Розтоки Путильського району Чернівецької області, зруйнованих липневою повінню 2008 року. 

Тобто, як бачимо, деякі запити таки стосуються округу. Хоча, порівняно з Геннадієм Федоряком, кількість їх значно менша.
У законотворчій же діяльності Олександр Фищук виявив себе краще, аніж екс-газовик. Він підготував (сам або в співавторстві) загалом 11 законопроектів, 6 з яких – проекти постанов щодо відзначення річниць в області. Останній з них (від 7 листопада), який депутат розробив особисто, стосується внесення змін до чинного законодавства щодо порядку отримання автомобіля, що визнаний гуманітарною допомогою та перебував у користуванні менше 10 років, членом сім’ї або спадкоємцем померлого інваліда, дитини-інваліда.

Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 5

Наостанок згадаємо лідера парламентської фракції ВО «Батьківщина» Арсенія Яценюка. Він за свою депутатську діяльність подав 3 запити, один з яких зареєстрований 8 листопада і стосується Буковини, а саме: щодо здійснення перевірки підстав «заблокування» Державною казначейською службою України у Чернівецькій області виплати коштів зі спеціального фонду Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича та, як наслідок, затримки виплати заробітної плати його викладачам і вжиття Генеральним прокурором України заходів з метою усунення порушення конституційних прав громадян України.  Депутат підготував 76 законопроектів, 154 рази виступив з трибуни верховної ради та з місця. Згідно з даними ГМ «Опора», був присутній на 86% за-сідань парламенту. Як член комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, відвідав тільки 53% його засідань (на 10 був і 9 пропустив). І загалом не голосував більше, аніж голосував (675 проти 355).

Ось якими є трудові звитяги депутатів, які пов’язані з Буковиною. Нехай би вони не забували, яка земля їх породила, хто їм дав депутатський мандат. Чекаємо таки активної роботи. В тому числі на благо Чернівецької області.
Надія ВІРНА

peredplata