Політична шахівниця на Буковинському майдані

Політична шахівниця на Буковинському майданіЦікаві події відбуваються на Буковині у ці дні. Студентський майдан вирує. Голова ОДА Папієв зневажливо називає це політичним хороводом. Очільник міста Михайлішин вчора подає до суду проти Майдану, а сьогодні вже говорить про те, що буде допомагати студентам мітингувати. І в підтвердження цих слів привезено два біотуалети.
«Батьківщина» згорнула прапори. Натомість розгорнула активні дії справжньої допомоги студентам. Вона організувала харчування та гарячі чай і каву. Також завезла бочки-буржуйки, аби мітингуючим за Європу було тепло. Провела світло і запустила генератор. Життя на майдані вирує. Папієв активно протестує проти політики і політиків на майдані. Натомість сам займається політикою і як голова ОДА, і як голова партії регіонів на Буковині. Тобто на політичну діяльність в області він наклав монополію. Йому можна, іншим – зась.

Політична шахівниця на Буковинському майдані

Окрім політики, починаються й політичні шахи.
Перший хід зробив Папієв. Він спонукав Михайлішина на те, аби той подав судовий позов проти Майдану. Михайлішин повівся. Позов подав, а суд програв. Тоді Продан зробив хід у відповідь.
Спочатку, 26 листопада, він послав на Майдан своїх послів від партії «Рідне місто» Білогорку, Бостана та Осачука. Вони покрутилися біля студентів, понюхали майданного повітря і зробили висновок: Михайлішин може сюди прийти. І вже вранці 27 листопада очільник міста розповів студентам про те, що він їм допомагатиме. В обідню пору на мітингу була спроба навіть подякувати Михайлішину за батьківську турботу. Але дякувальника студенти зустріли свистом. Ще й підлив оливи 83-річний активіст визвольних змагань пан Фотій. Він розповів студентам, як Михайлішин прийшов до влади у Чернівцях, і як він з ПР та «Рідним містом» узурпували тут владу. Далі тричі народний депутат України Георгій Манчуленко заклеймив ганьбою партію регіонів, її прислужників і тушок в обласній та чернівецькій міській владах.
Аби не втрачати рештки «фаци», 28 листопада Михайлішин і партія регіонів у міськраді спробували прийняти якесь ялове звернення до президента України, аби він підписав угоду у Вільнюсі. Але студенти під міськрадою і опозиція у міськраді вимагали радикального звернення. Під тиском студентів звернення таки було прийняте і над міською радою замайорів (нижче державного українського) прапор Євросоюзу.

Політична шахівниця на Буковинському майдані

Студенти таки перемогли регіоналів. Вони змусили їх прислухатися до думки молоді та прийняти її вимоги.
Тоді ще один хід зробили керівники і політичні шахісти Чернівців. Вони таки прив’язали Папієва до того, що він вимагає від Януковича входження до ЄС, а не до Путіна. У зверненні, посилаючись на вимоги студентів, чернівчан і Буковинського віча 3 листопада, хтось хитро і однозначно вписав, що це підтримує й керівництво Чернівецької області. Малося на увазі Папієва та Гайничеру, котрі за будь-якого висліду самміту у Вільнюсі вже ідентифіковані як опоненти президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра Миколи Азарова та уряду України. За таких умов ці політики вже негайно повинні би піти у відставку. Якщо самі не підуть, то їх пішле Янукович з одного боку, а Майдан – з іншого. Бо вони захотіли тепер стати і гарними, і розумними. А то вже неможливо.
Ось такий-то «Азохен вей!»
Петро КОБЕВКО

peredplata