Уже кілька десятків загиблих: у Папуа-Новій Гвінеї посилюється протистояння племен

Щонайменше 26 бойовиків і поки невідома кількість простих селян були вбиті в результаті перестрілки між супротивними племенами в Папуа-Новій Гвінеї (PNG).

За інформацією місцевих правоохоронців, представники одного об’єднання племен 18 лютого прямували, щоб напасти на плем’я противників, але дорогою втрапили у засідку, — пише видання NPR.  Пізніше комісар поліції Папуа-Нової Гвінеї Девід Меннінг описав зіткнення як «перестрілку між супротивними племенами». Під кулі також потрапили й прості місцеві селяни. Кількість загиблих наразі перевіряють. На місце стрілянини направили загони правоохоронців.

«Зараз неясно, наскільки далеко ми просунулися в конфлікті там. Але зусилля спрямовані на те, щоб відновити контроль або мати значну присутність у цій зоні конфлікту, а потім працювати за нашими процедурами щодо таких інцидентів», — сказав Меннінг Australian Broadcasting Cor

 

Спочатку повідомляли, що внаслідок сутички загинули 53 учасники, але потім офіційні особи заявили, що ця цифра не відповідає дійсності. Насправді загиблих бійців 26. Тіла зібрали з поля бою, доріг і берега річки, і поліційними вантажівками відвезли до лікарні. За словами представників поліції, влада все ще підраховує «застрелених, поранених і тих, хто втік у чагарник».

Через загострення боїв між племенами провінцію Енга торік навіть закривали на кілька місяців. У такий спосіб поліція намагалася перешкодити постачанню до регіону вогнепальної зброї та боєприпасів.

Відомо, що в цьому конфлікті беруть участь ті самі племена, які торік убили понад 60 людей.  

Правоохоронці закликали провінційних і місцевих лідерів Енга втрутитися, щоб зменшити напругу. А прем’єр-міністр Нової Гвінеї Джеймс Марапе попросив воїнів племен «скласти зброю». 

У протистояння втягнуті 17 племен

Губернатор Енга Пітер Іпатас сказав, що про спалах племінної війни було попередження.

«Дуже, дуже сумна подія для нас у провінції, і це погано для країни. З точки зору провінції ми знали, що це протистояння триватиме. І минулого тижня (попросили. — Ред.) сили безпеки вжити відповідних заходів, щоб цього не сталося», — сказав він.

Хвиля міжплемінного насильства поширилася в регіоні Енга після останніх виборів у 2022 році, а ще один спалах стався торік у вересні. Тоді представники одного племені звинуватили представників іншого у смерті свого односельця. Звинувачені після цього влаштували засідку на його похороні, убивши п’ятьох людей ножами та сокирами.

Протягом наступних місяців вендета вийшла з-під контролю, адже в неї втягувалися все нові  й нові племена. Під час цього протистояння кілька сіл просто спалили вщент. 

Влада провінції намагалася самотужки врегулювати бойові дії. Але з огляду на те, що в останній ескалації брали участь 17 племен, вирішили, що без участі сил безпеки країни мир у регіоні зберегти не вдасться.

 

Це протистояння уже називають найбільшим за всю історію провінції Енга. Представники поліції наголошують, що значно погіршує ситуацію в регіоні наплив вогнепальної зброї та набоїв до неї. Виконувач обов’язків суперінтенданта Какас сказав, що охорона під його керівництвом робила все можливе, щоб зупинити ці бої протягом місяців і «вичерпала всі можливості».

У наступній заяві комісар Меннінг анонсував внесення до парламенту закону, який посилить повноваження сил безпеки, щоб запобігти таким діям.

«Неможливо по-іншому назвати цю ситуацію, крім як актом внутрішнього тероризму. Зі збільшенням кількості незаконної вогнепальної зброї в обігу потрібні суворіші заходи, зокрема щодо притягнення до відповідальності внутрішніх терористів, а також контрабандистів зброї», — заявив комісар Меннінг.

Віцеміністр з питань будівництва та доріг Нової Гвінеї Мікі Кеок також закликав уряд оголосити надзвичайний стан.

peredplata