Якщо Ахметов не зупинить Януковича, то розділить відповідальність із ним

Якщо Ахметов не зупинить Януковича, то розділить відповідальність із нимСпроби Заходу привести Януковича до тями провалилися.

Кривавий розгін ЄвроМайдану в суботу зранку, провокації в неділю на Банковій, непропорційне застосування сили проти активістів з подальшим добиванням травмованих, показове нехтування вимогами відставки міністра внутрішніх справ, вотум довіри уряду Азарова з боку Партії регіонів, тобто фактична підтримка цієї бійні – усе це показує, що Янукович перестав чути аргументи.

Більше того, підозрюю, що Янукович залишатиметься глухим, коли Захід почне говорити жорсткішою мовою, попереджаючи про санкції та бойкот.

Але є ще одна людина, в контакті з якою європейські та американські уряди мали би привести до тями оскаженілий режим.

Прізвище цієї людини Рінат Ахметов.

Відмова Ахметова балотуватися на минулих виборах не повинна вводити в оману. Він особисто контролює 50 депутатів у Партії регіонів, починаючи від персонального юриста Воропаєва і закінчуючи персональним водієм Мальцевим. Жоден з цієї півсотні не засудив кров на Майдані. Жоден з них не проголосував за відставку Азарова. А дехто з членів так званого \”крила Ахметова\”, як Олена Бондаренко, особисто відмиває кров з рук Януковича своїми виступами в телеефірах.

Це все свідчить – Ахметов через своїх депутатів, як і раніше, підтримує політику Януковича включно із мовчазним заохоченням силовиків проливати кров демонстрантів.

Така солідарність з політикою Януковича зрозуміла. Його прихід до влади обернувся для Ахметова призначенням своїх менеджерів на державні посади для контролю над цілими галузями, а також придбанням на сумнівних конкурсах цінних активів.

Для будь-кого, хто розуміється на реаліях ведення бізнесу в Україні, очевидно, що отримати такі бонуси Ахметов міг, лише будучи партнером Януковича – не тільки в політиці, але і бізнесі.

Водночас члени родини Ахметова живуть в Лондоні, там навчається його син, він кредитується на Заході та витрачає мільйони доларів на юристів, які полюють за будь-якими негативними згадками про Ахметова у європейських та американських мас-медіа, аби потім вимагати їх видалення.

І навіть якщо Ахметов нев\’їзний до США, він регулярно з\’являється у Європі – не лише в Лондоні, а також в Мілані, на Лазуровому узбережжі Франції та в Куршевелі.

Ахметов особисто та члени його родини, керівництво корпорацій Ахметова, які часто також є депутатами від Партії регіонів, та й весь бізнес Ахметова – усі вони вразливі до санкцій Заходу.

Європейські та американські дипломати мають чітко дати зрозуміти Ахметову – він не зможе обмежитися лише беззмістовними заявами. Ахметов має протверезити свого товариша або навіть стати посередником між Януковичем та Майданом. І він не зможе вийти сухим із води, якщо вулицями Києва проливатиметься кров людей, незгодних з політикою \”його\” президента.

Сергій Лещенко
Журналіст \”Української правди\”

Джерело

peredplata