Просвітяни Буковини засуджують злочинні дії влади та вимагають покарання

З А Я В А
Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта»
імені Тараса Шевченка з нагоди 145-ої річниці від дня заснування товариства «Просвіта»

«Є в житті кожного народу часи, коли нікому ніщо не прощається, коли всяке добро або зло, зроблене людиною, падає на незримі чаші найтонших терезів історії. Це важкі часи випробувань, коли народу загрожують розорення, рабство і смерть», – писав вірний син українського народу, геніальний Олександр Довженко у заповіті провідникам нації.

Саме такі часи ми нині переживаємо на порозі Нового року, коли пролилася безневинна кров синів і дочок, які піднялися на захист Європейських цінностей заради нинішніх і грядущих поколінь; коли, за словами Івана Франка, до бою «чоловіцтво зі звірством стає», коли українофобія і антиукраїнська діяльність урядових кіл набула небувалого розмаху, коли в державі запанувало беззаконня, зневага до мільйонів людей.

Це почалося не сьогодні. З початку у нас підступно забрали найдорожче – документальне підтвердження, що ми українці; нав’язали, не радячись з народом, так званий мовний закон КК; лімітували на радіо і телебаченні час виконання українських пісень; злочинно викреслюють з нашої історії імена національних героїв і знакових подій. І все це робиться безкарно, без засудження антиукраїнської пропаганди.
Куди вже далі, щоб так не любити український народ, і ту землю, що годує їх?

Злочинні дії влади спричинилися і до кривавої суботи, кривавої неділі. Таких дві багряних квітки піднесла чинна влада для української надії на майдані Незалежності

Ми, просвітяни Буковини, рішуче засуджуємо злочини нинішніх можновладців, жадаємо справедливого покарання винуватців. Хочемо таких керівників, які б не знищували, а оберігали споконвічні національні цінності – історію України, її мову, культуру, її пісню, її багатостраждальний народ, забезпечили не лукаве, а справжнє європейське майбутнє України. Ми не хочемо жити в країні, де нищиться, руйнується її майбутнє.
Ми підтримуємо справедливі вимоги українського Євромайдану, його патріотичні і загальнолюдські поривання. Ті, що пролили безвинну кров, не мають морального права керувати далі народом, не можуть повести його до кращого життя.

6 грудня 2013 р.
м. Чернівці

peredplata