Хто кому кум в українській полiтицi

Хто кому кум в українській полiтицiСкладено унiкальну карту неофiцiйних зв\’язкiв на українському владному Олімпі. Це тiльки у парламентi чи перед телекамерами нашi полiтики чубляться. У повсякденному життi вони будують стосунки мiж собою по-iншому.

Ось, наприклад, вийшов Юрiй Луценко на свободу i вже за кiлька днiв став кумом сiм\’ї Порошенкiв. Байдуже що коли екс-мiнiстр перебував за гратами, як кажуть, на особисту вказiвку Януковича, той-таки Петро Порошенко тяжко працював в урядi, пiдзвiтному Януковичу, – за його ж особистою протекцiєю.

Цей приклад наочно демонструє, яку велику силу в українськiй полiтицi часто має неофiцiйний iнститут кумiвства. Лише на перший погляд хрещення дiтей – справа суто релiгiйна. Не все так просто. Навiть словники дають таке тлумачення: \”У минулому подiбними зв\’язками зазвичай пiдтверджували та змiцнювали дружнi стосунки, тому слово \”кум\” часто використовували у значеннi друг, товариш, приятель\”.

В українськiй полiтицi та бiзнесi кумiвство вже давно перетворилося в одну з головних рушiйних сил. Дуже часто, коли ми дивуємося з якоїсь нелогiчної поведiнки окремих полiтикiв i цiлих партiй, вона насправдi має дуже просте пояснення: кум робить послугу кумовi.

I не має значення, що куми належать до рiзних полiтичних партiй i дiяти спiльно їм забороняє партiйна програма. Це все стає умовнiстю, коли на першому планi фiгурують кумiвськi стосунки. Отже, дуже часто, щоб зрозумiти, що вiдбувається в українськiй полiтицi, варто знати, хто ж кому кум серед наших полiтикiв.

Але де можна почернути такi вiдомостi, у якому довiднику? Ще донедавна ця iнформація була таємницею за сiмома замками i лише уривчасi вiдомостi потрапляли у публiчний простiр.

Вiдомий дослiдник Сергiй Руденко, вивчаючи впродовж кiлькох рокiв хитрослетення неофiцiйних родинних зв\’язкiв серед полiтикiв та чиновникiв найвищого рангу, спромiгся завершити цю непросту роботу.

– Чи важко було збирати потрiбну iнформацiю?

– У процесi роботи я часто пiдходив до полiтикiв як людина, що пiдготувала не одну збiрку досьє, i прямо питав їх, з ким у полiтицi вони пов\’язанi родинно, зокрема як куми, – каже вiн. – Бiльшiсть з них реагувала на це чомусь агресивно, мовляв, це \”iнтимна справа\” i вони \”не будуть виносити такi речi на публiку\”. Але це не стало менi на перешкодi.

– Чи справдi ваше дослiдження дає докази того, що кумiвськi зв\’язки у нашiй полiтицi неабияк впливають на сам змiст нацiональної полiтики?

– Впливають, однозначно. Кумiвство впливає на життя всiх нас – 46-мiльйонного народу. Ми ще просто навiть не готовi зрозумiти, наскiльки це явище масштабне i всепроникне.

Дуже часто самi полiтики ставляться до обряду хрещення доволi цинiчно. Для багатьох з них iдеться про прагматичнi iнтереси у боротьбi за владу i грошi.

Але, щоб збагнути, як неприродно можуть перехрещуватися полiтичнi iнтереси та кумiвськi стосунки, треба перейти у площину конкретних прикладiв.

Скажiмо, нинiшнiй впливовий депутат у командi Арсенiя Яценюка Олександр Мартиненко (\”Батькiвщина\”) i вже згадуваний Давид Жванiя (\”Партiя регiонiв\”) є один одному кумами. I попри те, що Мартиненко нинi є представником опозицiйної сили, а Жванiя – бiльшостi, вони, як стверджується, зберiгають i добрi особистi стосунки, i бiзнес-зв\’язок. Iншим кумом Жванiї є \”регiонал\” Андрiй Деркач.

Натомiсть Вiктор Ющенко, попри те, що Жванiя хрестив його наймолодшого сина, свого часу став натхненником кримiнального переслiдування Жванiї за пiдозрою в причетностi до його отруєння дiоксином, а також за начебто незаконно отриманий (без виходу з грузинського громадянства) український паспорт. Жванiя ж звинуватив кума в тому, що той вигадав iсторiю про отруєння, якого начебто не було. Справжня \”Санта-Барбара\”!

– А хто з-помiж українських полiтикiв є, так би мовити, найбiльш багатократним кумом?

– Однозначно Вiктор Ющенко. Я нарахував у нього такий зв\’язок аж iз 17-ма вiдомими персонами. Це Микола Палiйчук, екс-голова Iвано-Франкiвської обласної державної адмiнiстрацiї, Микола Катеринчук, народний депутат i пiдприємець (фракцiя \”Батькiвщина\”), Петро Порошенко, народний депутат i пiдприємець, банкiр Володимир Чвалюк, Олександр Черевко, екс-голова Черкаської облдержадмiнiстрацiї, Оксана Бiлозiр спiвачка й екс-мiнiстр культури, Володимир Гришко спiвак i екс-радник Президента, Оксана Хант (Мороз), власниця магазину \”Санахант\”, Станiслав Аржевiтiн, колишнiй народний депутат, Iван Плющ, екс-голова Верховної Ради, Сергiй Буряк, народний депутат i банкiр, Анатолiй Бурдюгов, екс-прем\’єр-мiнiстр Криму, Давид Жванiя, народний депутат i пiдприємець, Павло Науменко, екс-директор Харкiвського авiазаводу, Петро Мiхеєв, екс-голова правлiння банку \”Україна\”… Є двоє кумiв у Грузiї – Михаїл Саакашвiлi, президент, i Нiно Ананiашвiлi, грузинська балерина.

Ще трьох цiкавих похресникiв має дружина Ющенка – Катерина. Вона, вочевидь, теж \”по полiтичнiй лiнiї\” чоловiка хрестила дiтей Юрiя Павленка, нинi уповноваженого у справах дiтей при президентовi Януковичу, а при Ющенковi – мiнiстра у справах дiтей, молодi та спорту, так само – Олександра Третьякова, екс-парламентаря i пiдприємця, та Олега Рибачука, екс-голови секретарiату Президента. Iншим вiдомим кумом Рибачука є Третьяков.

– Iншi президенти – колишнi та теперiшнi – не люблять бути кумами?

– Ну чому ж? Другий президент просто мав менше кумiв. У Кучми такий зв\’язок був зi Сергiєм Льовочкiним, наближеним функцiонером Адмiнiстрацiї Президента тодi й головою Адмiнiстрацiї Президента нинi, спiваком Iво Бобулом i вже згадуваними за Ющенковими зв\’язками Юрiєм Павленком i Оксаною Хант (Мороз). Остання, до речi, встигла покумуватися i з донькою Кучми – Оленою Пiнчук (тодi Франчук).

– Себто, Кучма є кумом дочки соцiалiста Мороза?

– Не зовсiм так. Оксана – вiддавна знана у столичнiй \”тусiвцi\” особа, власниця популярного у столичних багатiїв бутика дуже коштовних речей. Полiтики найвищого рангу там частi покупцi.

– А серед теперiшних високопоставлених чiльникiв вам вдалося встановити кумiвськi стосунки?

– Тут я би вiдзначив трiумвiрат кумiв — Юрiй Бойко, вiце-прем\’єр-мiнiстр, Дмитро Фiрташ – спiввласник компанiї \”РосУкрЕнерго\”, облгазiв, хiмiчних i титанових пiдприємств, i Ганна Герман – народний депутат вiд Партiї регiонiв, у минулому заступник глави Адмiнiстрацiї Президента.

До речi, глава Адмiнiстрацiї Президента хрестив онука Ганни Герман. Ось вам i поясненя, чому в одному з iнтерв\’ю вона сказала: \”Я справдi маю давнi добрi та теплi стосунки з Сергiєм Льовочкiним\”. Ось так, якщо нема змоги до своєї дитини хрещеним запросити, то бодай до внука! До речi, щоб зрозумiти, чому Сергiй Льовочкiн так добре почувається у крiслi глави Адмiнiстрацiї Президента, варто поцiкавитися, хто кум у нього.

I хто?

– Cам Вiктор Янукович.

– На дещо нижчих рiвнях у правлячiй партiї кумiвство теж присутнє?

– Гадаю, людям, якi нарiкають на брак справедливостi в наших судах i правоохоронних органах, може бути цiкавим вивчення ланцюжка кумiв у структурах, що вiдповiдають за дотримання законностi.

Наприклад, депутат-\”регiонал\” Сергiй Кiвалов очолює парламентський комiтет з питань верховенства права та правосуддя. При цьому вiн же є членом Вищої ради суддiв i має вирiшальне слово у визначеннi долi кожного суддi. Вiн теж має дуже цiкавого кума. Знаєте, кого? Голову Вищої ради юстицiї – Володимира Колесниченка.

А депутат-\”регiонал\”, екс-генпрокурор Святослав Пiскун є кумом суддi Конституцiйного суду, екс-засупника генпрокурора Сергiя Винокурова, та ректора Нацiонального унiверситету податкової служби Петра Мельника. А ще його кум – Дмитро Понамарчук, у минулому прес-секретар В\’ячеслава Чорновола.

– До речi, а Юля Тимошенко була помiчена у кумiвських схемах?

– Менi вiдомi тiльки двоє кумiв Юлiї Тимошенко – це Наталя Ветвицька, колишня дружина Дмитра Ветвицького, соратника подружжя Тимошенкiв по ЄЕСУ, та, власне, сам Дмитро Ветвицький, колишнiй народний депутат вiд БЮТ.

– А як трапилось, що Вiктор Медведчук має за кумiв двох вiдомих росiян – Путiна i Медведєва?

– Це було, ще коли Медведчук очолював Адмiнiстрацiю Президента України, 2004 року. Путiн уже був президентом, а Медведєв – ще не президентом i не прем\’єром, але вже одним iз найнаближенiших до Путiна дiячiв. Вони хрестили донечку Медведчука i телеведучої Оксани Марченко. Ясно, що з обох бокiв це було насамперед полiтичне кумiвство. Медведчук у такий спосiб пiднiмав свою вагу в Українi, а росiйське керiвництво отримувало надiйного лобiста на Банковiй.

Наразi Москва не бачить своїм кандидатом на наступних президентських виборах жодного з чинних рейтингових українських полiтикiв. Тож не виключено, що росiйськi куми можуть спробувати зробити ставку на українського кума – Вiктора Медведчука. Якби вiн виграв вибори, то став би першим Президентом України, що є кумом-родичем президента Росiї. Далi, як каже Вiктор Федорович, додумайте самi.

– Чи зауважили в кумiвських зв\’язках наших молодих опозицiонерiв, наприклад, Арсенiя Яценюка?

– Так, вiн кум Андрiя Пишного, народного депутата, правої руки Яценюка у партiї \”Фронт змiн\”. Вони товаришують ще з часiв, коли разом жили у Чернiвцях, де мали спiльний бiзнес.

– Чи є полiткуми у Вiталiя Кличка?

– Є, це Артур Палатний. На торiшнiх парламентських виборах Палатний потрапив у прохiдну частину виборчого списку \”Удару\”, попри те, що його забракував рух \”Чесно\”, iз яким \”Удар\” уклав угоду про монiторинг списку на предмет наявностi в ньому людей, що не вiдповiдають критерiю доброчесностi. Кличко не зважив на це, бо, вочевидь, не мiг образити кума.

– Знаю, що частина полiтикiв беруть за кумiв не бiзнесових чи полiтичних колег, а артистiв-зiрок. Хто з полiтикiв пiшов цим шляхом?

– Син прем\’єр-мiнiстра, народний депутат Олексiй Азаров має за кумiв продюсера Тимофiя Нагорного та його пiдопiчну спiвачку Мiку Ньютон. Нестор Шуфрич – спiвачку Iрину Бiлик, Iрина Бережна – спiвакiв Анi Лорак i Фiлiпа Кiркорова. Не вiдстає вiд депутатiв iз де-факто очолюваної чоловiком партiї i дружина Президента Людмила Янукович. Вона — кума Вадима Писарєва, художнього керiвника Донецького театру опери i балету.

Депутат-\”свободiвець\”, актор Богдан Бенюк має кумом директора дитячного видавництва \”А-БА БА-ГА-ЛА-МА-ГА\” Iвана Малковича й актора Анатолiя Хостiкоєва. Але це той рiдкiсний випадок у полiтицi, коли про кон\’юнктуру не йдеться – вони-бо колеги Бенюка по творчому цеху.

– А чи є приклади, коли куми-полiтики шкодували, що пов\’язали один з одним долi?

– Таких зруйнованих кумiвських дуетiв не бракує – серед донецьких це опозицiонер-полiтбiженець Михайло Поживанов i секретар РНБО Андрiй Клюєв, якi породичалися, коли ще працювали на обласному рiвнi. А нинiшнiй депутат-\”регiонал\” Микола Рудьковський зблизився пiд час студентської революцiї 1990 року з недавнiм парламентарем-б\’ютiвцем Вiктором Уколовим аж до того, що стали кумами; потiм їхнi полiтичнi шляхи кардинально розiйшлися. Тi ж Порошенко з Ющенком…

Кум i бiзнес-партнер Павла Лазаренка Петро Кириченко взагалi дав в Америцi свiдчення проти свого кума, на пiдставi яких екс-прем\’єровi \”впаяли\” тюремний термiн, а самого Кириченка звiльнили вiд вiдповiдальностi за злочини.

– Отже, ваш прогноз: чи iнститут кумiвства i надалi матиме незвично великий неофiцiйний вплив на українську полiтику?

– Безумовно. У цьому навiть не варто сумнiватися.
Андрiй ГАНУС
Джерело

peredplata