Молдова не пустила московського попа Кирила

Молдова не пустила московського попа КирилаЧерез протести супротивників Митрополії Кишинева і Всієї Молдови була змінена програма візиту глави російської православної церкви московського патріарха Кирила в столицю республіки.

В неділю вранці, 9 жовтня, патріарх мав провести богослужіння в соборі в центрі Кишинева, а після цього планував покласти квіти до пам\’ятника господаря Молдови, проте там патріарха чекали кілька десятків людей.

\”Молдова не є складовою частиною Росії, а молдавська церква повинна належати Патріархії Румунії, а не Росії\”, – говорили учасники акції.

Також патріарх скасував благословення молодят, яке повинне було відбутися у пам\’ятника Стефану Великому. Митрополит Петро, який очолює Митрополію Бессарабії, котра підпорядковується Румунській патріархії, засудив акцію протесту.

\”Ми всі православні люди, повинні проявити толерантність і розуміння. Ми не заперечуємо проти приїзду патріарха Кирила і його зустрічей з паствою. Ми розуміємо, що цей візит носить яскраво виражений політичний характер, але на все воля Божа. Ми сподіваємося, що і патріарх Даніел – глава Румунської православної церкви – також відвідає цю землю, так як він теж має на це повне право\”, – сказав митрополит Петро журналістам, закликавши молдаван відмовитися від будь-яких форм протесту.

Згідно з офіційною статистикою, понад 90% жителів Молдови сповідують православ’я. Приблизно три чверті з них відносяться до Митрополії Кишинева і Всієї Молдови, яка підпорядковується РПЦ.

Близько чверті віруючих відносяться до Митрополії Бессарабії у веденні Румунської патріархії. Митрополія Бессарабії, яка існувала в 1918-1940 році, була створена в 1992 році, але зареєстрована тільки в 2002 році.

Незважаючи на те, що відкритого конфлікту між двома митрополіями не існує, у них є розбіжності і майнові суперечки. Єдиною відмінністю в дотримання канонів вважається те, що Митрополія Молдови відзначає релігійні свята за старим стилем, а Митрополія Бессарабії – по новому, на 14 днів раніше.

Джерело та світлина Обозреватель

peredplata