Прокурор – буковинським дітям. Оздоровлено лише 57% дітей-інвалідів краю

Прокурор - буковинським дітям. Оздоровлено лише 57% дітей-інвалідів краюОргани прокуратури Чернівецької області здійснили перевірку додержання прав дітей на відпочинок, оздоровлення, охоплення їх позашкільною освітою і спортом. Особливу увагу було звернуто на використання бюджетних коштів, спрямованих на проведення оздоровчої кампанії, додержання першочергового права на оздоровлення та відпочинок пільгової категорії дітей, виконання органами влади і контролю повноважень щодо створення безпечних умов для їхнього перебування в оздоровчих закладах.

Згідно із чинним законодавством, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Проте, у поточному році було оздоровлено лише 918 (57%) дітей-інвалідів, 19601 (76%) – з багатодітних та малозабезпечених сімей, 125 (77,6%) дітей працівників АПК і соціальної сфери села та 3234 (73,9%) дітей, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Жодна дитина, яка постраждала від наслідків Чорнобильської катастрофи та із родин працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села, у поточному році не була оздоровлена у ДП УДЦ “Молода гвардія” та МДЦ “Артек”.

Всупереч вимогам ст. 26 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» не було досягнуто стовідсоткового охоплення дітей вказаної категорії щорічним безоплатним оздоровленням, що є наслідком неналежної координації дій Управління (відділів) у справах сім’ї, молоді та спорту, а також служб у справах дітей обласної та районних державних адміністрацій.

Незначною є кількість дітей вказаної категорії, які оздоровлювалися в поточному році в ДП УДЦ “Молода гвардія” та МДЦ “Артек”. Так, у цих таборах під час літньої кампанії відпочило відповідно 97 та 302 дитини, і лише 41 (відповідно 16 та 25) дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.

Відсутність здійснення Управлінням скоординованих заходів органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади, спрямованих на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, призвело до того, що наповнюваність ними стаціонарних позаміських таборів під час оздоровчої кампанії була досить низькою. Зокрема, із 14 таборів менше 50% наповнюваність дітей у першій зміні була у таборах «Юність» та «Буковинське орлятко», а у третій зміні – у таборах «Юність», «Черемош», «Вогник Буковини» та «Буковинське орлятко». А такий табір, як «Лісова казка» м. Новодністровськ Сокирянського району, у зв’язку із невжиттям місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування заходів щодо збереження і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів та раціонального їх використання, взагалі не оздоровлював дітей протягом останніх років.

За даними обласної санітарно-епідеміологічної станції усі оздоровчі заклади розпочали свою роботу з дозволу санепідслужби. Водночас, прокурором Сторожинецького району встановлено, що надання головним державним санітарним лікарем району дозволу на відкриття оздоровчо-виховного табору «Лунка» та оздоровчого табору «Вербиченька», який став одним із переможців проведених Управлінням тендерних процедур із закупівлі послуг з оздоровлення дітей у 2011 році, відбулося за умов невідповідності закладів в повному обсязі вимогам санітарних норм. Крім того, у таборі «Лунка» не були забезпечені необхідним харчоблок та медичний пункт. А при наданні дозволу на відкриття дитячого табору «Вербиченька» питання готовності ігрових майданчиків до експлуатації та укомплектованість штату працівниками санепідслужби взагалі не досліджувались.

З грубими порушеннями відбулось відкриття й дитячого оздоровчого табору «Калинка» у с.Ванчиківці Новоселицького району, де не були укладені угоди на вивіз твердих побутових відходів та стоків, не працювали морозильні камери для зберігання м’ясопродуктів, водопровідні та каналізаційні мережі у мийній посуду. Зазначені недоліки усунуті лише на початку липня.

За поданням прокуратури області на адресу головного державного санітарного лікаря краю до дисциплінарної відповідальності за неналежне здійснення санепідемнагляду притягнуто 4 посадові особи.

У порушення вимог ст. ст. 116, 123, 124 Земельного кодексу України, Закону України “Про розмежування земель державної та комунальної власності” три табори: «Джерело життя», «Вербиченька» та «Калинка» не оформили та не отримали державних актів на право користування земельними ділянками.

Крім того, прокурорські перевірки засвідчили, що внаслідок невжиття Управлінням згідно з вимогами ст. 7 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» організаційно-розпорядчих заходів щодо підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом встановлення пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг, придбання продуктів харчування, сплати місцевих податків і зборів, жоден з 14 оздоровчих закладів у цьому році не мав таких пільг, отримання яких могло б сприяти здешевленню вартості путівок та як наслідок збільшенню кількості оздоровлених дітей, в тому числі пільгових категорій.

Всього за результатами цієї перевірки органами прокуратури області внесено 9 приписів та подань, винесено 10 постанов про порушення дисциплінарного провадження та 1 постанову про порушення провадження про адміністративне правопорушення, принесено 13 протестів. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 20 посадових осіб.

Наталія БРЕСЛАВСЬКА,
старший помічник прокурора Чернівецької області з питань захисту прав і свобод дітей

peredplata