Знайомтеся! Новий генсек НАТО Марк Рютте! Пречудова новина!

 
Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Кандидатуру нинішнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО схвалили усі 32 країни, що входять до Aльянсу. На посаду керівника військового блоку, крім Рютте, претендував президент Румунії Клаус Йоханніс, однак у четвер, 20 червня, він оголосив про зняття своєї кандидатури.
Рютте розпочне виконання нових обов’язків на посаді генсека НАТО з 2 жовтня. Він змінить Йєнса Столтенберга. Офіційне затвердження нового генерального секретаря відбудеться у липні на саміті НАТО у Вашингтоні.
Останніми країнами, які довго кумизились зі схваленням Марка Рютте на генсека Альянсу були, як завжди, Словаччина та Угорщина. Угорський прем’єр Віктор Орбан кілька місяців не погоджувався підтримати кандидатуру Рютте, проте прем’єр Нідерландів пообіцяв, що Будапешт зможе відмовитися від участі в діяльності НАТО з підтримки України. “У світлі цієї обіцянки Угорщина готова підтримати кандидатуру Рютте на пост генсека НАТО”, – написав Орбан у вівторок, 18 червня, у “Х” (колишній Twitter).
Прем’єр Нідерландів також зустрівся з президентом Словаччини Петером Пеллегріні, який 18 червня повідомив, що підтримує кандидатуру Рютте в обмін на обіцянку, що Північноатлантичний альянс захищатиме повітряний простір Словаччини після передачі нею Україні систем ППО.
Марк Рютте є одним із головних противників Володимира Путіна в Європі. Під його керівництвом Нідерланди оголосили про надання Україні допомоги у розмірі 5,6 млрд євро, у тому числі на постачання озброєнь – 4,3 млрд євро. За цими показниками держава посідає 7-е та 5-е місця серед союзників України, за даними Кільського інституту світової економіки. При цьому в деяких питаннях Нідерланди були лідером, зокрема країна перша погодилася надати Києву винищувачі F-16.
“Навіть якщо ми на одну мить уявімо, що Путін може досягти успіху в Україні… там це все не закінчиться, він продовжуватиме. Цей урок нам виклала історія”, — говорив Рютте під час свого виступу в Атлантичній раді США у січні 2023 року.

peredplata