У регіонах тривають битви за ОДА

У регіонах тривають битви за ОДАВ обласних центрах України продовжують захоплювати будівлі місцевих органів влади.

Протести охопили західні, центральні та північні регіони України.

Протестувальники вже всередині облдержадміністрацій у Львові, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Житомирі та Чернівцях. Протистояння тривало у Луцьку, Черкасах, Сумах, Дніпропетровську, Кіровограді та Чернігові.

Заяви про відставку написали голови Волинської обладміністрації Борис Клімчук та обласної ради Володимир Войтович, перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко і заступник Олексій Губанов,
Львів – областю керують \”по телефону\”

Львів став одним із перших міст, де протестувальники захопили приміщення облдержадміністрації. Зараз вони не пускають на роботу працівників ОДА.

У п\’ятницю тамтешній губернатор Олег Сало, який раніше написав заяву про звільнення, повідомив, що продовжує керувати областю \”по телефону\” і веде переговори із облрадою.

Входи до ОДА загородили барикадою. У холі біля кабінету пана Сала влаштували кухню.

Окрім того, як повідомляє ТСН, демонстранти заблокували бійців спецпідрозділу \”Грифон\” на території психлікарні через те, що вони буцімто мали вирушати до Києва. Командир спецпідрозділу в області Назар Коминар заявив, що насправді вони виїздили виконувати свої обов\’язки щодо охорони судів Львова.

Львівська обласна організація Партії регіонів виступила за відставку прем\’єр-міністра Миколи Азарова і керівництва партії, а також за проведення позачергових виборів депутатів Верховної Ради.

У першому випадку непокори з боку регіональної організації ПР в заяві Львівської обласної організації провину за смерті в Києві покладено на владу України на чолі з Партією регіонів, яка, як стверджує заява, не виконала своїх зобов\’язань.

\”На жаль, наші спроби внести корективи в цю політику наштовхувалися на… самовпевненість київських функціонерів\”, – додають у обласній організації партії.

У заяві наголошено, що, відповідно до європейської практики, голова Партії регіонів Микола Азаров і її керівництво на з\’їзді мають подати у відставку.

\”З\’їзд партії має обрати нового лідера, а президент – оголосити позачергові вибори до Верховної Ради, сформувати новий уряд. Це – демократичний шлях\” , – йдеться у заяві.
Черкаси – жертва у критичному стані

Протестувальники взяли в облогу обласну прокуратуру. Вони прийшли вимагати відпустити людей, яких затримали вночі.

Раніше після штурму обласної державної адміністрації міліція затримала 58 людей.

Майже дві тисячі людей спробували у четвер о 19.00 увійти до приміщення облдержадміністрації, їхній натиск стримували міліціонери.

Вони поливали людей водою зі шлангів, кидали світлошумові та газові гранати. У цих сутичках постраждала дівчина – на неї з вікна скинули вазон.

Зараз вона у стаціонарі, стан критичний, дівчину прооперували, повідомляє кореспондент ВВС Україна у Черкасах.
Рівне – міліція з народом

У Рівному звели барикади

У Рівному, де кілька тисяч мітингувальників захопили приміщення ОДА і облради та укріпили його барикадами, триває Народне віче.

Полковник Руслан Мельник, який керує міліцією міста, виступив перед людьми і запевнив їх, що міліціонерів у цивільному серед людей немає.

Офіцер також сказав, що міліція не планує розганяти мітингувальників, але попросив їх не допустити у місті підпалів, масових заворушень та побиттів.

Люди вимагаються відставки губернатора Василя Берташа, але той поки що у відпустці.

Один із активістів також розповів ВВС Україна, що у Рівному формують власний Автомайдан. Приблизно 30 людей уже зголосилися долучитися до нього.
Чернівці – травмували голову облради

Облдержадміністрацію у п\’ятницю зранку також взяли штурмом приблизно 600 людей. Під вигуки \”Ганьба!\” звідти вийшов голова Михайло Папієв, однак заяви на звільнення він не писав.

Заступник голови облради Валерій Манілич повідомив, що в ході штурму травмували голову обласної ради Михайла Гайничеру – у нього поранена голова, але травма не дуже серйозна.

Окрім того, повідомляють, що з-під будівлі облради \”швидка\” забрала кількох активістів із травмами голови та очей.

Зараз у Чернівцях намагаються створити \”Народну раду\”. Очолити її намагаються представники опозиції, однак цю ідею, за словами кореспондента ВВС Україна Віталії Козменко, підтримують не всі, оскільки частина людей не довіряє опозиціонерам.
Івано-Франківськ – 5 хвилин на штурм

Попри те, що, за словами кореспондента ВВС Україна Слави Угринюк, вхід до будівлі ОДА охороняли чотири ряди міліції, її все одно взяли штурмом.

О 12.00 біля ОДА зібралися кілька тисяч людей, а о 12.05 почався штурм. Активісти виламали бічні двері та розбили кілька вікон. Людей поливали водою зі шлангу.

\”Особливо правоохоронці, які були на вулиці, не перешкоджали учасникам штурму, більша сутичка відбулася всередині\”, – розповіла кореспондент.

Всередині адміністрації запрацювали кухня, медпункт та комендатури.

\”Я засуджую усі прояви насильства, від кого б вони не виходили. Разом з тим, хочу повідомити усім мешканцям Прикарпаття: свій головний обов\’язок на посаді голови обласної державної адміністрації я вбачаю у забезпеченні життєдіяльності області. І саме цим я щоденно займаюсь\”, – написав голова Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Чуднов і додав, що у разі, якщо не впорається зі своїми завданнями, то напише заяву на звільнення.

Луцьк – дві відставки

У Луцьку приблизно тисяча людей пікетували Волинську обласну держадміністрацію, вимагаючи відставок керівника ОДА Бориса Клімчука та голови обласної ради Володимира Войтовича.

За інформацією видання ВолиньРost, будівлю охороняє кордон силовиків, неподалік стоїть автобус з \”Беркутом\”.

Як повідомив кореспондент ВВС Україна, голова облради пішов на вимоги пікетувальників і вже написав заяву про звільнення.

\”Я написав цю заяву задля збереження громадянського миру\”, – заявив він.

Після того заяву написав і голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук – \”аби не допустити кровопролиття\”.

Борис Клімчук додав, що активісти волинського майдану – Ігор Гузь та Володимир Бондар — взялись стримати людей і не допустити радикальних дій.
Ужгород

В Ужгороді мітинги, поки що без пікетів

В Ужгороді оголосили про намір блокувати облдержадміністрацію. За словами кореспондента ВВС Україна, люди їдуть до міста з районів.

Раніше активісти вже блокували будівлі міської та обласної рад. Вони озвучили основну вимогу – це негайне надання великої зали ОДА, у якій проводять засідання, для проведення установчих зборів Народної Ради.

На це Олександр Ледида відповів, що не бачить доцільності створення такого органу.

\”Наразі функціонує обласна рада у складі 108 депутатів, серед них, зокрема і ті, які представляють Ваші політичні сили, тобто опозиційні. Яким чином будуть функціонувати два подібні органи влади мені не дуже зрозуміло\”, – сказав він.
Тернопіль

Будівлю Тернопільської ОДА взято штурмом – повідомляє кореспондент ВВС Україна у Тернополі Зоряна Довгань.

Спочатку близько двох тисяч тернополян прийшли до обласної ради, де також розташована і місцева адміністрація. Учасники протесту хотіли зайти всередину, посилаючись на те, що їх запросив на особистий прийом голова облради. Однак, міліціонери та спецзагін \”Грифон\” не пропускав мітингувальників.

Після цього активісти пішли на штурм і відтіснили правоохоронців.

Під час штурму скло у вхідних дверях вибили, а двері відкрили навстіж.

Зайшовши всередину будівлі, мітингувальники поспілкувалася з опозиційними депутатами та головою облради, а частина з них залишається ночувати в приміщенні ОДА.

Тернополяни вимагали зустрічі з губернатором області, аби з\’ясувати, на чиєму він боці. Валентин Хоптян вже заявив, що не подаватиме у відставку.

Джерело

peredplata