Найтемніша ніч завжди перед світанком

У житті ми переживаємо певні моменти, котрі змінюють наше світобачення, залишають слід у пам’яті. Такими подіями, що вплинули на свідомість мільйонів українців, стали кровопролитні протистояння на Грушевського. У той час я був на Майдані в Києві, я бачив рішучі та горді погляди людей. Після цього ми стали іншими людьми. В один момент і народний депутат, і фермер з Глибоччини, і приватний підприємець з Калинки стали рівними, стали пліч-о-пліч, щоб разом йти до перемоги. Такі події не забуваються. Ми стали іншими у розумінні себе і свого місця в Україні. Психологію рабів ми долаємо самоорганізацією, корупцію і беззаконня влади – Майданом, зневіру і апатію – європейськими прагненнями для себе і своїх дітей. На Майдані дійсно стаєш вільною людиною і усвідомлюєш свою відповідальність перед майбутнім.

Логічним кінцем нашої боротьби буде не просто заміна діючого президента. Кінець цієї боротьби буде тоді, коли рухне державна система, заснована на корупції та тотальній брехні. Він настане тоді, коли зміни стануть незворотними та відчутними для кожного буковинця. Ми зараз переживаємо темні часи. Але щодня, будучи на Майдані у Києві чи у звільненій ОДА в Чернівцях, я пам’ятаю, що найтемніша ніч завжди перед світанком! За все, що зробила влада з нашим народом, вона буде відповідати.

Багато людей питають мене, «а що робити далі» ? Відсутність чіткої відповіді на це питання породжує зневіру у протестуючих. Однозначної відповіді на це питання немає і у мене. Хоча, думаю, головне – слухати свій внутрішній голос. Зі свого боку спробую окреслити деякі очевидні речі, на яких варто детальніше наголосити :

1) Самоорганізація.
Старайтеся організовуватися в групи. Вирушаючи на Майдан, повідомляйте про себе, залишайте контакти, підтримуйте зв\’язок із близькими і рідними. На Майдані обов’язково реєструйтесь, щоб можна було у будь-яку мить знайти вас, бути в курсі місця вашого перебування. У Чернівцях, на базі Чернівецької обласної організації Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» ми створили Центр допомоги активістам Євромайдану, який надає юридичну допомогу тим, на кого пробують чинити тиск. Також на Майдані у Києві поблизу ялинки розміщений наш буковинський намет, де координатор передає інформацію про активістів чи мені, чи іншому народному депутату, який чергує на Майдані. Тільки таким способом, тримаючись разом, ми зможемо перемогти.

2) Переконання «старшого покоління».
Існуючий режим опирається на людей старшого покоління. Він грає на їх страхах. Вони отримують інформацію з контрольованих владою джерел і до кінця не розуміють те, що насправді трапилося. Кожен з нас має переконати своїх батьків і дідів, родичів і близьких у тому, що без зміни існуючої системи жодного майбутнього у їх дітей та онуків немає. Показуйте їм незалежні ЗМІ, говоріть з ними і переконуйте їх.

3) Діалог з українцями з Центру, Півдня та Сходу країни.
Якщо Ви маєте родичів, близьких та колег з цих регіонів, спілкуйтесь з ними і переконуйте їх. Вони такі самі українці, як і ми, та мають такі самі проблеми. Не намагайтесь їх переконати з позиції політики. Говоріть про бідність і корупцію, про міліціонерів, які покривають бандитів, і продажні суди. Це нас об’єднує. Кожен противник режиму на Сході чи Півдні країни – справжній герой! І наше спільне завдання – не допустити розколу країни чи так званої «федералізації». Ми один народ і у нас один шлях – європейський.

4) Підсилений контроль за владою.
Кожен день влада, що пішла шляхом війни проти своїх громадян, має відчувати, що громадськість слідкує за кожним їхнім кроком. Найменший випадок тиску на протестувальників має бути висвітлений у ЗМІ. Таким чином ми докажемо, що громадськість сильна, згуртована, вона здатна захистити себе.

5) Координація дій з опозиційними силами та громадськими діячами.
Вихід з кризи лежить у легальній площині. Опозиція, парламентські сили, мають народити нову якість. «УДАР», Батьківщина, Свобода, непарламентські партії, громадянські об’єднання, авторитетні громадські діячі можуть зберегти країну від розколу. Для цього їм потрібна допомога і контроль з боку об’єднаних ідеєю «іншої України» громадян.

Бог бачить, що ми робимо правильні речі. Ми заслуговуємо нову країну та нового достойного Президента, що буде справді гарантом Конституції, гарантом прав громадян.
Роман Ванзуряк

peredplata