Москаль просить притягнути до кримінальної відповідальності “беркутівця”, котрий здійснив публічну наругу над Державним прапором України

Москаль просить притягнути до кримінальної відповідальності “беркутівця”, котрий здійснив публічну наругу над Державним прапором УкраїниГеннадій Москаль, як голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров\’я громадян під час подій, пов\’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, направив міністру МВС Віталію Захарченку ряд звернень, у яких просить, зокрема:

– відкрити кримінальне провадження за статтею 338 кримінального кодексу “Наруга над державним прапором України” відносно працівника міліції, який під час акцій протестів на вул.Грушевського 22 січня цього року здійснив публічну наругу над Державним прапором України — зірвав його з автомобіля активіста АвтоМайдану, зламав древко й кинув прапор на землю.

Цю подію висвітлили практично всі телеканалами України. “Прошу встановити особу даного працівника міліції, оприлюднити його дані, на період слідства відсторонити від виконання службових обов’язків притягнути до кримінальної відповідальності” — йдеться в зверненні.
Нардеп також цікавиться, які заходи вживаються МВС щодо розслідування погрому 1 грудня 2013 року в приміщенні Спілки письменників України на вул. Банковій, в ході якого бійці “Беркуту” побили письменників, мітингувальників та знімальну групу грузинського телебачення, а також із якої саме області тут був задіяний “Беркут”.
Крім цього, Г.Москаль просить надати інформацію щодо обставин убивства працівника державної служби охорони Голосіївського райуправління міліції, котрий у цивільному одязі повертався додому і був убитий із вогнепальної зброї неподалік гуртожитку, де мешкають співробітники “Беркуту”, а саме:
– чи з’ясовані мотиви вбивства;
– чи встановлені особи, які скоїли даний злочин;
– з якої марки вогнепальної зброї було здійснено вбивство;
– чи є даний вид вогнепальної зброї ідентичним до зброї, з якої було вбито учасників протестних акцій по вул.М. Грушевського в Києві.
Раніше МВС інформувало про пошуки трьох зниклих у ніч з 29 на 30 листопада при розгоні “Євромайдану” громадян — Бровка Олега, Григорян Інну та Шинкарука Анатолія. У зв’язку з цим прокуратура Шевченківського району Києва відкрила кримінальні провадження за фактом зникнення вказаних осіб за ознаками ч.1 ст.115 кримінального кодексу (умисне вбивство). Кримінальні провадження направлені до слідчого відділу Шевченківського районного управління ГУ МВС Києва. Г.Москаль просить повідомити, чи встановлено місцезнаходження вказаних осіб. А якщо встановлено, то де вони перебували (перебувають) у період з 30.11.2013 року по теперішній час.
Г.Москаль також з’ясовує, чи відомий МВС факт нанесення тяжких тілесних ушкоджень громадянину Радченко Сергію (1988 р.н., проживає в м. Києві), котрого 30.11.2013 року побили співробітники “Беркуту” під час розгону Євромайдану. Відомо, що 1 грудня 2013 року С.Радченко їхав поїздом до м.Стрий (Львівська область) на могилу батьків, у поїзді втратив свідомість, був направлений до лікарні, де в нього діагностували тріщину черепу. В період з 01 по 21 грудня 2013 року С.Радченко знаходився в комі й тільки 21 грудня, вийшовши з коми, зміг назвати своє прізвище.
Якщо даний факт МВС відомий, голова ТСК просить повідомити:
– чи відкрито за даним фактом кримінальне провадження;
– чи встановлені особи, причетні до побиття Сергія Радченко;
– чи притягнуті ці особи до відповідальності.
Крім того Г.Москаль з’ясовує обставини інциденту на колонаді біля стадіону ім. В.Лобановського. У ЗМІ поширено відео, як працівники міліції 21.01.2014 року у вечірній час зіштовхнули з колонади біля входу на стадіон ім. В.Лобановського учасника акції протесту. З повідомлень ЗМІ вбачається що протестувальника було доставлений до лікарню, де він помер від отриманих травм. У зв’язку з цим нардеп просить повідомити:
– чи відкрито за даним фактом кримінальне провадження;
– чи встановлена особа загиблого;
– чи встановлені особи, які зіштовхнули учасника акції протесту;
– чи притягнуті винні особи до відповідальності.

Г.Москаль нагадує, що, згідно з частиною 2 статті 351 Кримінального Кодексу України, “невиконання службовою особою законних вимог комітетів ВР України чи Тимчасової слідчої комісії ВР України, створення штучних перешкод їх роботі, надання недостовірної інформації карається штрафом від 500 до 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або обмеженням воли на строк до 5 років, або позбавлення права обіймати певні посади, або займатися певною діяльністю на строк до 3 років”.

peredplata