Встановлено ім’я автора майолікового панно у Чернівцях

Встановлено ім’я автора майолікового панно у ЧернівцяхАвтором майолікового панно, котре прикрашає приміщення художнього музею у Чернівцях, є австрійський живописець і графік Йозеф Адольф Лянг. Підтвердженням цього стали ретельні дослідження радника земельного уряду Карінтії Удо Пушніга.

Цю історію називали історичним детективом Чернівців – навколо імені автора панно точилися дискусії. Справа у тому, що у нижньому правому краю панно латинкою позначено прізвище з ініціалом автора. Однак повністю прізвище прочитати не вдається, бо остання літера в ньому наполовину прикрита планкою на краю віконного отвору. Читаються ініціал «J.» та лише частина прізвища – «Lan» з фрагментом наступної літери.

– Удо Пушніг здійснив ретельне дослідження. Він детально вивчив роки творчості та життя Йогана Ланга (Йозефа Лянга – автор), провів наукові порівняльні аналізи та енциклопедичні дослідження й дійшов висновку, що Ланг і є автором відомого майолікового панно. – розповів molbuk.ua голова Чернівецької громадської ради з питань культурної спадщини Сергій ОСАДЧУК.

Хто такий Йозеф Адольф Лянг?

Австрійським живописець і графік, працював у галузі монументального мистецтва. Він народився і помер у Відні (1873-1936). Закінчив Віденську Академію мистецтв. Тривалий час жив у Німеччині – в Дюссельдорфі та Мюнхені. Одна з його відомих робіт – плакат виставки «Дюссельдорф. Мистецтво та ландшафтний дизайн. 1904» з колекції Німецького музею плакату в Ессені.

Джерело МБ

peredplata