СБУ ТАКИ ПОРУШИЛА ПРОТИ ТИМОШЕНКО СПРАВУ ЗА ЄЕСУ

СБУ порушила справу проти екс-прем\’єра Юлії Тимошенко за борги корпорації ЄЕСУ перед Росією.

Про це повідомив керівник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев\’янко на прес-конференції в четвер.

За його словами, справу порушено проти Тимошенко та екс-прем\’єра Павла Лазаренка.

\”Зокрема Тимошенко обвинувачується в тому, що будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ за попередньою змовою з колишнім прем\’єром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах шляхом покладання на кабінет міністрів зобов\’язань приватної корпорації ЄЕСУ перед міноборони Росії на суму 405,5 млн доларів\”, – зазначив він

\”12 жовтня не тільки порушено кримінальну справу, а й пред\’явлено звинувачення\”, – зазначив він.

Дерев\’янко розповів, що свого часу Тимошенко за допомогою Лазаренко залучила ЄЕСУ до міждержавних розрахунків за природний газ з Росією.

В результаті цього, за його словами, замість здійснення розрахунків з Росією ЄЕСУ перерахувала понад 1 млн. доларів на рахунок компанії United Energy International ltd.

\”У подальшому Тимошенко організувала перерахування цих коштів на рахунки заснованої нею компанії \”Somalli Enterprises ltd\” та на особисті рахунки Лазаренка у швейцарських банках. Частина коштів була перерахована на особистий картковий рахунок Тимошенко\”, – сказав він.

Справу порушено на підставі перевірки листа Міністерства оборони Росії, який надійшов до Кабміну. За його словами, тоді було порушено фактову справу, і 12 жовтня її було перекваліфіковано у справу проти особи.

За словами Дерев\’янка, справу порушено за ч 2 статті 15 та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, що передбачає покарання до 12 років ув\’язнення.

На запитання про те, що справу порушено за подіями середини дев\’яностих років, і чи не сплив строк давності для притягнення до відповідальності, Дерев\’янко відповів:

\”Строки давності в даному випадку не сплинули, оскільки, як відомо у січні 2009 року Тимошенко було вчинено злочин і відповідно до закону з того моменту строки притягнення до відповідальності перериваються і починають спливати заново, тобто до 2019 року\”, – сказав він.

На запитання, яким чином правоохоронці збираються притягати до відповідальності Лазаренка, який перебуває у США, він сказав, що для цього законом передбачені відповідні процедури.

Як відомо, між Україною та США немає договору про екстрадицію.

Джерело УП

peredplata