Наші гроші. Куди течуть бюджетні ріки

Наші гроші. Куди течуть бюджетні рікиЕкономити. Раціонально використовувати бюджетні кошти. За кожну даремно та недоцільно витрачену бюджетну копійку відповідатимуть головою керівники. Скільки подібних заяв доводилось чути від президента, прем’єра, міністрів? А хто ці настанови виконує? Бо ж до бюджетних коштів багато чиновників ставиться дуже легковажно та зовсім неекономно.

От судіть самі. Розгляньмо не багатомільйонні бюджетні потоки, які використовуються невідомо для чого, а маленький, але дуже показовий потічок. І потічок цей утворився в Чернівецькій ОДА. Після того, як 14 липня опозиція зірвала сесію Чернівецької обласної ради, аби більшість не просунула рішення, за яким голова ОДА може сам вносити зміни до бюджету (згодом, правда, рішення таки було просунуто), на офіційному сайті ОДА, в районних газетах та в деяких обласних виданнях з’явилась суто партійна «Заява фракції Партії регіонів у Чернівецькій обласній раді».

І тут виникають такі запитання:
1) На яких підставах була розмішена оця заява на сайті ОДА? Вона там розміщена безкоштовно, чи платно? Якщо безкоштовно – то чому партійна заява однієї фракції публікується на офіційному сайті крайової виконавчої, а не представницької влади (тобто, на сайті адміністрації, а не облради). І коли так, то виходить, що всі інші фракції (в тому числі й опозиційні) можуть розміщувати партійні заяви на сайті ОДА?

2) На яких підставах була опублікована заява в друкованих ЗМІ краю? Чи ця заява була опублікована в рамках угод між ОДА і облрадою та редакціями газет на висвітлення діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування? Тобто, за неї газетам було сплачено кошти з обласного бюджету? І скільки, власне, така публікація вартувала буковинському бюджету?

Ми звернулись з інформаційним запитом до Чернівецької ОДА. Звертатися, до речі, довелося навіть двічі, бо влада ніяк не хотіла відповідати і, власне, вичерпної відповіді так і не дала (одна відповідь за підписом заступника голови ОДА Михайла Гайничеру, а інша — Василя Бурлаки).
Отже, щодо розміщення заяви Галиця на сайті ОДА нам повідомили, що це зроблено безкоштовно. І зіслалися на кабмінівський документ (вчитайтесь у назву): «Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади». Що має рада та партійна заява до органів виконавчої влади, питання залишається відкритим. Далі йде посилання на 11 пункт, у якому зазначено, що на сайті може розміщуватися інша інформація, яку керівництво органу виконавчої влади вважає за доцільне оприлюднити. Отож закономірно, що головний регіонал Буковини Папієв вирішив, що саме заява фракції партії регіонів має бути опублікована.

Що ж стосується опублікування заяви в друкованих ЗМІ, то ОДА переконує, що районні видання самостійно приймали рішення про її оприлюднення (і ні слова про те, безкоштовно це, чи за бюджетні кошти — Авт.). Також у відповіді на наш запит йдеться про те, що заяву розмістили і в деяких виданнях краю, зокрема, в газетах «Доба», «Погляд», «Ва-банк», «Версії», «Свобода слова», «Zorile Bukovinei». У рамках Комплексної програми розвитку інформаційної та видавничої галузей Чернівецької області на 2011-2015 роки, якою на підставі укладених зі ЗМІ угод передбачається оприлюднення на платній основі інформації про діяльність ОДА і облради. Але це ж партійна, досить емоційна та безапеляційна заява, а не діяльність облради! А далі: «Враховуючи те, що угода із ЗМІ укладається раз на рік, а не на окрему публікацію, оплата здійснюється помісячно за всі розміщені в газеті матеріали протягом місяця». Так нам відповіли, вірніше, не відповіли на таке важливе для всіх запитання – скільки це вартувало нам з вами, пересічним буковинцям, тобто бюджету. Але то вже справа правоохоронних органів — реагувати на те, як «відповідають» на інформаційні запити журналістів керівники краю.

Ми ж все таки спробуємо порахувати, скільки ж вартувало розміщення партійної заяви буковинському бюджету (не враховуючи вартості опублікованої заяви в районних газетах).

Отже, розміщення матеріалу в обласному виданні у рамках угоди між ОДА і облрадою та редакціями ЗМІ залежить від видання, але вартує в середньому 4-5 грн. за квадратний сантиметр. Розмір заяви – мінімум 200 квадратних сантиметрів. Виходить, що в середньому на публікацію партійної заяви в одному виданні витрачено 800-1000 грн. бюджетних коштів А в шести виданнях – більше п’яти тисяч гривень.

Дійсно, порівняно з мільйонними витратами, сума в п’ять тисяч гривень видається не такою вже й великою. Та мені згадалась ситуація з нестачею інвалідних візків. Протягом двох років у краї сотні інвалідів потребують заміни деталей у візках або самих візків. Так от, за ті гроші можна було б купити зо 5-6 вживаних візків. Але владі, схоже, краще платити за розміщення партійних заяв.

Надія ВІРНА

peredplata