Відставка Романіва – результат слабкості системи і недопрацювання українських політичних партій, – політолог

Відставка новоспеченого голови Чернівецької ОДА Михайла Романіва зумовлена кулуарними іграми місцевих політичних діячів за владу на Буковині. Про це в коментарі сказав політолог, доцент Чернівецького національного університету Ігор МЕЛЬНИЧУК.

\”Сьогоднішню відставку нового губернатора я розглядаю крізь призму слабкості нашої української політичної системи, і, зокрема, українських політичних партій. Наскільки мені було відомо, кандидатура Романіва у процесі торгів за крісло губернатора, була від партії \”УДАР\”. Як виявилося, ця політична сила не мала у своєму середовищі більш гідної кандидатури. Отже, партії імітують свою роботу. Що таке політична партія? Вона має мати свою ідеологію, своїх лідерів та своїх послідовників. А це якраз і є результатом ілюзії існування політичних партій, партійної боротьби. Коли, здається, до влади прийшли, але не готові ідеологічно брати цю владу, і слабкі у кадровому потенціалі\”, – каже І. Мельничук.

Відставку Романіва прокоментував також політолог, д.п.н. Анатолій Круглашов:

– Сьогоднішні події в ОДА показують, що небезпека повного паралічу влади стає все більше реальною. Коли державними справами можна керувати від імені групи в кілька десятків людей (нехай навіть сотень) держави вже де-факто немає. Погано, якщо кандидатура М.В. Романіва не була публічно обговорена та погоджена з максимальною кількістю громадського активу, авторитетними людьми краю публічно. Ще гірше, коли його \”відставка\” відбувається в такий, зовні дуже революційний спосіб, в умовах трагічної ситуації, коли українська держава вже втрачає частину свого суверенітету та території й перебуває на межі подальшої окупації та навіть знищення. Чи не аплодують нині в Кремлі цим та іншим сюжетам нашої дійсності?!

Михайла Романіва на посаду голови Чернівецької ОДА підтримувала партія \”УДАР\”. Про це повідомив голова Чернівецької міської організації партії \”УДАР\” Олексій Коломієць:

– \”УДАР\” підтримав кандидатуру Михайла Романіва на посаду голови ОДА, – сказав О.Коломієць. – Йому треба було пропрацювати два з половиною місяця.

Кандидатуру Романіва обговорили на засіданні Народної ради, його підтримав і Майдан і Народна самооборона. А Правий сектор вводить деструктив, при цьому нічого не пропонує.

Має бути зважена позиція, не можна просто кричати \”ні\”. Сьогодні вони кричать, завтра буде інша кандидатура — я вийду кричати. Так не можна. Немає людини без недоліків. Романів знає область від Путили до Сокирян, хай би працював. Тим більше, що йдеться про два з половиною місяця доки буде новий Президент.

Нагадаємо, Михайло Романів сьогодні написав заяву на звільнення, не встигнувши навіть провести свою першу нараду.

molbuk.ua

peredplata