Здаєш кімнату – плати податок за всю площу

Фізична особа має у власності двокімнатну квартиру житловою площею 80 м2, одну з кімнат якої здає в оренду. Чи сплачуватиме вона податок на нерухоме майно?

Як повідомляє Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях відповідно до пп. 265.2.1 п. 265.2 ст. 265 Податкового кодексу об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка.

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:
для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 120 м2;
для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 250 м2.

Крім того, ст. 265 Податкового кодексу передбачено надання пільги власникам, які володіють різними видами об’єктів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), шляхом зменшення бази оподаткування на 370 м2.

Проте пільги не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Отже, якщо фізична особа — власник об’єкта житлової нерухомості здає в оренду його частину, то така особа повинна сплачувати податок на нерухоме майно за всю житлову площу цього об’єкта.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити будуть надсилатися громадянину – платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня поточного року.

Звертаємо увагу, якщо повідомлення на сплату податку вже одержано, але платник не згоден із визначеною сумою, він також може звернутися до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) та провести звірку на підставі оригіналів документів, зокрема документів про право власності на житлові об\’єкти. У разі виявлення розбіжностей даних контролюючого органу та даних платника, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає такому платникові нове податкове повідомлення-рішення із уточненою сумою податку.

Детальну інформацію щодо нарахування і сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники можуть отримати за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200-а, каб.№222, або за телефоном: 54-60-23.

peredplata