Арсеній Яценюк: Президент має прийняти рішення – або стати першим секретарем ЦК КПУ в новому СРСР, або главою Української Держави

Арсеній Яценюк: Президент має прийняти рішення – або стати першим секретарем ЦК КПУ в новому СРСР, або главою Української ДержавиПрезидент України несе всю відповідальність за те, куди буде рухатися Україна. «Він має прийняти рішення, від якого залежить доля мільйонів українців – або він будує новий СРСР, в якому немає місця ні Україні, ні українцям, або Україна рухається в Європейський Союз», – підкреслив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк 18 жовтня в ефірі телеканалу ТВі.
«Коли сьогодні Янукович відмовився поїхати в Брюссель, думаю, в Кремлі пили шампанське. Тому що вони отримали те, що хотіли. Їх завдання – щоб в Україні було якомога менше контактів із Заходом, що на Україну дивилися по-іншому. І вони цього добилися», – сказав Арсеній Яценюк.
«Сьогодні Росія реалізує план, який нагадує операцію дворічної давнини. Тоді першим, що зробив президент Янукович, він відмовився від статті в законі про основи національної безпеки і оборони, яка передбачала членство України в НАТО. Це була одна з найбільших перемог МЗС Росії – воно тоді зупинила таким чином розширення НАТО», – зазначив він.
Сьогодні, за його словами, у Росії нове завдання – зробити Україну частиною нового Євразійського утворення. «Програма президента Російської Федерації – нова Євразія. Про це він написав в газеті «Ізвєстія». І він бажає, щоб Україна стала невеличким абзацем у цій статті», – підрулив він.
Лідер «Фронту Змін» повідомив, що вчора під час візиту в Брюссель провів низку перемовин із керівництвом Європейської комісії і Європейського парламенту. «Станом на вчорашній день Брюссель був готовий прийняти Януковича (для узгодження Угоди про асоціацію включно з Зоною вільної торгівлі)», – зазначив він.
За його словами, вночі в Єврокомісії очікували того, що сьогодні буде рішення парламенту про декриміналізацію статті Кримінального кодексу, яка дозволяє політичні переслідування. «У найвпливовіших країнах ЄС було чітке враження, що Янукович знайде в собі сили й вийде з ситуації, що Україна дійсно готова підписати цю угоду. Адже це є єдиний правильний вихід з цієї ситуації», – сказав Арсеній Яценюк.
Арсеній Яценюк нагадав, що іще в 2007 році будучи міністром закордонних справ України розпочинав переговори з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Тому вчора я їхав до Брюсселю рятувати цю угоду. Моє завдання було переконати європейських політиків не дати жодного шансу, щоб українська влада сказала про те, що Брюссель не приймаєте президента і відмовляє Україні в євроінтеграції», – сказав він.
Проте вночі президент дав інтерв’ю шести міжнародним агентства і ЗМІ, де першим відмовився від візиту до Брюсселю. «І це було рішення, яке чітко спрямувало Брюссель на переніс візиту», – зазначив лідер «Фронту Змін».
За словами Арсенія Яценюка, візит не скасовано. «Брюссель сказав, що двері відкриті, але ми переносимо візит. Станом на сьогодні не скасовано і саміт Україна-ЄС – він запланований 19 грудня. Всі технічні речі, які залишилися по Угоді про асоціацію, практично зняті. Угода готова», – підкреслив він.
«Це самий складний за останній 20 років період відносин між Україною та ЄС», – сказав Арсеній Яценюк. За його словами, його можна порівняти із періодом президентства Леоніда Кучми після скандалу із «Кольчугами» і зникнення Георгія Гонгадзе. Але це сталося наприкінці другого терміну його президентства. Віктор Янукович довів до цього менше ніж за два роки перебування при владі.
«І це персональна відповідальність Януковича. Це його місія. Якщо він хоче стати першим секретарем ЦК КПУ в новому Радянському Союзі, тоді він розгортається туди, куди його сьогодні гонять. Якщо він хоче стати главою Української Держави, він має прийняти рішення, від якого залежить доля мільйонів українців – або він будує новий СРСР і там немає місця ні Україні, ні українцям, або ми все-таки рухаємося в ЄС», – підсумував лідер «Фронту Змін» .

peredplata