Стартувала кампанія з виборів мера Чернівців

Стартувала кампанія з виборів мера Чернівців4 квітня, офіційно розпочинається виборча кампанія з місцевих виборів в певних регіонах України. 25 травня 2014 року в Чернівцях, в тому числі, обиратимуть Чернівецького міського голову.

Громадянська мережа ОПОРА розпочинає кампанію моніторингу за місцевими виборами і вже з перших днів процесу довготермінові спостерігачі стежитимуть за перебігом кампанії в Києві, Сумах, Чернівцях, Одесі, Миколаєві та Черкасах.

Однак наразі існує багато зауважень до чинного закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який, на глибоке переконання Громадянської мережі ОПОРА, не дозволяє провести чесні і прозорі вибори (http://oporaua.org/news/4443-zminy-do-zakonu-pro-miscevi-vybory-pid-zagrozoju).

Останні чергові вибори до органів місцевого самоврядування, що відбулись 31 жовтня 2010 року, були визнані Громадянською мережею ОПОРА, як такі, що відбулись з численними порушенням міжнародних принципів та стандартів. Серед першочергових причин такої оцінки – закон, розкритикований українськими експертами, поважними міжнародними організаціями та окремими членами ЦВК.

Проте тільки 8 квітня 2014 року Верховна Рада планує розглянути важливі зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2487-17 ). Документом передбачено самовисування на виборах міських голів, утворення районних ТВК, заборона на участь керівників закладів (тюрми, лікарні тощо) у роботі виборчих комісій на спецдільницях, включення до складу ТВК кандидатів від місцевих партій та проведення окремого жеребкування по кожній окремій виборчій комісії, затвердження обґрунтованого кворуму для виборчих комісій, унеможливлення зняття з реєстрації кандидатів під час кампанії за порушення, удосконалення процедури голосування на дому.

Нагадаємо, 25 травня 2014 року відбудуться вибори 38 міських голів (в тому числі Чернівців) та депутатів 2-х міських рад, у тому числі в столиці та 6 обласних центрах.

В Чернівцях з 31 березня 2011 року немає обраного мера після того, як депутати Чернівецької міської ради більшістю голосів проголосували за дострокове припинення повноважень багаторічного міського голову, а наразі народного депутата, Миколи Федорука http://oporacv.org/nedovira-miskomu-holovi/.

Пам’ятайте, що важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

peredplata