Порошенко в Чернівцях сказав, що «другий тур виборів хоче Путін»

Порошенко в Чернівцях сказав, що «другий тур виборів хоче Путін»3 травня 2014 року у рамках передвиборчого агітаційного туру Чернівці відвідав кандидат на пост Президента України Петро Порошенко. У зв’язку з візитом до Одеси, викликаним нещодавніми подіями, Петро Порошенко прибув до Чернівців із запізненням та був вимушений скасувати ряд зустрічей з виборцями Чернівецької області.

3 травня літаком з Одеси до Чернівців на заплановані заходи в рамках агітаційного туру прибув кандидат у Президенти України Петро Порошенко. У зв’язку з ситуацією на півдні, подальшою зміною графіку та візитом до Одеси, приліт до Чернівців відбувся із запізненням, кандидат у Президенти не прибув на заплановані зустрічі з виборцями в місті Сторожинець та Хотині. Натомість в Сторожинці з виборцями зустрілась народний депутат України, член фракції УДАР Марія Матіос, а в Хотині – Юрій Луценко.

Під час агітаційних зустрічей Петра Порошенка та представників його команди з виборцями Чернівецької області наголошувалось на необхідності перемоги в першому турі з метою економії часу та унеможливлення зриву виборів:

– Другого туру не буде. Не тому, що так хоче Петро Порошенко. Я роблю висновки, що другий тур хоче Путін, що другий тур або зриву виборів хочуть українські вороги.

На необхідності перемагати в першому турі наголошували й інші політики, які брали участь в агітаційних заходах Петра Порошенка в Чернівцях, Сторожинці та Хотину, серед яких Юрій Луценко та Юрій Стець. Останній, виступаючи в Чернівцях, зазначив:

– Зараз ми так само маєм об’єднатися для того, щоб вибори президентські закінчились вже в першому турі. І тому я, людина, яка є народним депутатом, членом фракції Батьківщина, як і багато моїх колег з моєї фракції, говорить вам: прийдіть 25 травня, оберіть вже в першому турі людину, яка наведе порядок, яка буде реальним головнокомандувачем в Україні, яка дасть по дупі тому Путіну.

В своєму виступі Юрій Луценко зазначав, що на даний момент рейтинг Петра Порошенка перевищує 40 %, а у Юлії Тимошенко – 10%, але жодних даних щодо джерела такої інформації, вибірки тощо він не наводив.

Під час брифінгу на території аеропорту журналісти поцікавились в Петра Порошенка, кого він підтримує із претендентів на посаду Чернівецького міського голови. Втім, конкретики щодо персоналій, які вже зареєстровані як кандидати, той не сказав:
– Чернівцям дуже пощастило. Вони мають достатньо достойних людей. Я думаю, чернівчани самі розберуться.

На запитання спостерігача Громадянської мережі ОПОРА щодо можливого застосування Петром Порошенком технології з використанням у виборчих перегонах технічних кандидатів, кандидат в Президенти відповів:

– Ну навіщо ви дурниці питаєте? Які технічні кандидати? Нащо вони нам, українцям, здалися?

Також Петро Порошенко запевнив, що в Одесі немає жодної загрози сепаратизму:

– Одеса сьогодні поглинута в траур, як і Україна, бо ніколи з часів катастрофи Адмірала Нахімова Одеса не втрачала одночасно стільки життів… Я вас запевняю, і те, що мене просили передати одесити, що коли ти йдеш по центру міста, спілкуєшся, зупиняєшся, Одеса є українським містом. Жодної загрози сепаратизму в Одесі не існує. Одеса вимагає від влади рішучих дій».

Окрім зустрічей Петра Порошенка з виборцями у містах Сторожинець та Хотин, із запланованих заходів не відбулись і виступи музичних гуртів Мандри та Плач Єремії.

Відео: http://youtu.be/r2U3PQgncm4http://youtu.be/r2U3PQgncm4

На агітаційному мітингу були присутніми декілька сотень учасників. Частина – мешканці навколишніх сіл та сусідніх районів (Кельменецький, Сокирянський). Більшість з них після мітингу організовано розсілася в автобуси (бусики, рейсові мікроавтобуси із прикритими табличками рейсів), які чекали їх весь час навколо місця подій, і роз\’їхалися.

У приватних розмовах учасники не приховували, що за проїзд до і з місця мітингу вони своїх коштів не платили.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=_jbnTrGaCXI&feature=youtu.be

Спостерігач ОПОРИ взяв коментар у довіреної особи Петра Порошенка у 207 виборчому окрузі – Сергія Шишковського. Той заперечив причетність штабу Порошенка в організації доїзду учасників на мітинг.

Нагадаємо, що подібні ситуації з транспортуванням учасників агітаційних заходів були зафіксовані ОПОРою в Білій Церкві http://oporaua.org/news/4915-opora-vyjavyla-pidkup-na-mityng-poroshenka-u-bilij-cerkvi-zvozyly-vyborciv та на Закарпатті http://oporaua.org/news/4942-zakarpattja-na-zustrich-z-poroshenkom–ljudej-pidvozyly-organizovano

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

peredplata