Нинішня опозиція при 3% бар\’єрі стане парламентською більшістю

Нинішня опозиція при 3% бар'єрі стане парламентською більшістюЗа 3%-го бар\’єра на наступних парламентських виборах сумарний рейтинг опозиційних партій складе 225 голосів, що дозволить їм сформувати більшість.
Такі дані опубліковані в журналі \”Кореспондент\”, журналісти якого на підставі даних опитування Центру Разумкова дослідили, як би виглядав парламент при трьох- і п\’ятивідсотковому бар\’єрі.

\”Якби вибори проходили за пропорційною системою з 3%-м бар\’єром, як зараз, ПР зі своїми 128 мандатами, навіть в союзі з \”Сильною Україною\” (може розраховувати на 37 місць у ВР) і комуністами (30 мандатів) отримує підтримку тільки 195 депутатів\”, – зазначають у статті.

При цьому, згідно з дослідженням, сумарний рейтинг партій \”Батьківщина\” (114 місць), \”Фронту змін\” (73 місця) і партії УДАР Віталія Кличка (взяла б 38 мандатів), складе 225 голосів – половину парламенту.

\”До того ж у Раду, за даними соціологів, проходить ще \”Свобода\” Олега Тягнибока, яка може претендувати на 29 мандатів, яка, швидше за все, співпрацюватиме з опозицією\”, – пишуть журналісти.

Водночас за підвищення бар\’єра до 5% і введення змішаної системи до парламенту за партсписками пройдуть лише три сили – ПР з результатом 15,4%, \”Батьківщина\” з підтримкою 13,7% і \”Фронт змін\”, якому готові віддати голоси 8,8% українців.

\”У результаті \”регіонали\” задовольнялися б 92 мандатами,\” Батьківщина \”- 81, а\” Фронт змін \”- 52\”, – підрахував \”Корреспондент\”.

Втім, щоб створити більшість, Тимошенко і Яценюку знадобилася б підтримка 93 депутатів-мажоритарників.

\”Отримати її Тимошенко і Яценюк навряд чи зможуть. У мажоритарних округах більше шансів на успіх у кандидатів від ПР, а значить, саме представники політсили Януковича складуть основну масу таких нардепів\”, – резюмували автори.

Джерело

peredplata