Румуни України засудили сепаратизм і підтримали Тимошенко

Румуни України засудили сепаратизм і підтримали ТимошенкоПонад 200 делегатів з Чернівецької, Одеської та Закарпатської областей взяли участь сьогодні у Третьому з’їзді Конгресу румунів України у Чернівцях. З’їзд підтримав суверенітет і територіальну цілісність України.

Серед учасників з’їзду – представники інтелігенції, громадських організацій, творчих об’єднань, місцевого самоврядування, науковці, політики.

Схвалення присутніх отримала заява Голови Конгресу румунів України Георгія Чеорнолецькі про тверде бажання місцевих румунів жити в складі унітарної держави України: «Румуни України не хочуть ніякої федералізації, не хочуть від’єднуватися. Ми хочемо жити в Україні.
Румуни України не відчувають утисків своєї мови і культури».
«Ми зібралися для підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, – додав Г.Чеорнолецькі. – Проблеми, звичайно, є, як і в усіх громадян України. Але наша мова і наша культура розвиваються, ми можемо отримати освіту рідною мовою і забезпечувати свої культурні потреби».

Такої позиції у своїх виступах дотримувалися і депутат Чернівецької облради Мунтян Іван, історик, Голова Товариства «Арбоаса» Дімітру Ковальчук, президент Ліги захисту прав людини, член Спілки письменників Румунії та Молдови, заслужений працівник культури України Аркадій Опаїць, голова «Центру історичних та культурних досліджень» Петру Гріор, директор загальноосвітньої школи с. Ропча Штефан Мітрік, голова Герцаївської районної ради Петро Георгіу, в.о. голови Чернівецького обласного товариства ім. Михая Емінеску Василь Бику.

З’їзд прийняв Резолюцію, в якій його учасники зазначили своє бачення України як унітарної, неподільної, суверенної європейської держави. «Переконані, що благополуччя України напряму залежить від майбутнього Президента України, – йдеться в Резолюції. – Це повинен бути вольовий, патріотичний, авторитетний в Україні та на міжнародній арені політик, що зможе об’єднати під своїм керівництвом різні регіони країни, забезпечить міжнародну підтримку України у світі. Переконані, що такими якостями у сьогоднішній політиці володіє лише один політик – Юлія Тимошенко. Відтак покладаємо на неї свої сподівання миру, добробуту і розвитку України в єдиній європейській родині».

За таке формулювання одностайно виступили всі учасники з’їзду. Фаховий журналіст і головний редактор газети В.Бику, який з міркувань професійної етики не може публічно віддавати перевагу окремим політичним силам і діячам, заявив, що таке формулювання в Резолюції не викликає його заперечень.

За переписом населення 2001 року, румуни в національному складі краю посідають друге місце: українці – 75,0%, румуни/молдавани – 19,8%, росіяни – 4,1%, поляки – 0,4%, білоруси – 0,2%, євреї – 0,2%, інші національності – 0,4%.

Резолюція

делегатів ІІІ З\’їзду Конгресу Румун України

на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Конгрес Румун України глибоко занепокоєний суспільно-політичною ситуацією, що склалася в Україні. Країною шириться насилля, гинуть люди. Відбуваються добре сплановані провокації проти мирного населення, проти суверенітету і цілісності держави та її добробуту.

Ми наполегливо виступаємо проти будь-яких ідей федералізації України, оскільки це може значно послабити єдність і стабільність країни. Україна є унітарною, неподільною, суверенною, європейською державою.

Цією Резолюцією ми, румунська спільнота, засвідчуємо, що жодні наші права, як національної меншини, не утискаються. Ми вільно живемо, спілкуємося та навчаємося румунською мовою, маючи всі невід’ємні права, забезпечені державним законодавством. Ми впевнені, що «розкол держави» є явищем суто політичним і спланованим тими, хто хоче знищити Україну як таку.

Конгрес Румун рекомендує українській владі розробити стратегію, спрямовану на децентралізацію влади, розширення прав місцевих громад та спільнот.

Також ми висловлюємо надію, що у наступному складі Верховної Ради України, а також місцевих рад, за прикладом Румунії та інших європейських держав, будуть представники основних національних меншин, в тому числі і румун, які за чисельністю є третьою національною спільнотою в Україні. Крім того, дуже сподіваємося на реалізацію ідеї надання законодавчої ініціативи громадським організаціям, що значно посилить громадянське суспільство в Україні та демократизує політичну систему.

Переконані, що благополуччя України напряму залежить від майбутнього Президента України. Це повинен бути вольовий, патріотичний, авторитетний в Україні та на міжнародній арені політик, що зможе об’єднати під своїм керівництвом різні регіони країни, забезпечить міжнародну підтримку України у світі. Переконані, що такими якостями у сьогоднішній політиці володіє лише один політик – Юлія Тимошенко. Відтак покладаємо на неї свої сподівання миру, добробуту і розвитку України в єдиній європейській родині.


З повагою

прес-служба обласної організації партії ВО \”Батьківщина\”

peredplata