В Чернівцях виборці фотографують бюлетені

В Чернівцях виборці фотографують бюлетені Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на дільниці № 730448, що розташована в приміщенні будинку естетики та дозвілля (вул. Шепетівська, 5), що в Чернівцях, повідомляє про факти фотографування виборцями бюлетенів в кабінках для голосування.

Так, спостерігачі почули звук, характерний для фотоапарату, в кабінці, куди зайшов молодий хлопець. Коли виборець вийшов з кабінки, спостерігачі почали цікавитись навіщо було здійснено фото фіксацію волевиявлення. На що хлопець відповів, що не знає, що це заборонено законом.
– Я не знав, що не можна, це я для себе, – вказав виборець.
Стосовно цього факту складено відповідний акт про порушення. (копія актів додається)

Потім молода дівчина з фотоапаратом вийшла з кабінки для голосування. Перед тим довго копошилась в кабінці. Спостерігачі також склали акт про порушення.

Інша жінка, котра, вірогідно, здійснювала фото фіксацію волевиявлення, втекла з виборчої дільниці.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до Кримінального кодексу України,
Відповідно до п.1 ст. 7. Закону України про вибори Президента України http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/474-14/paran55#n55,

Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Згідно з ст. 159 Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

peredplata