Фірташа можуть не видати США

Розгляд віденським судом питання про екстрадицію Дмитра Фірташа до США, де олігарха звинувачують у корупційних злочинах, затягується.

Як повідомила DW речниця земельного суду Відня, рішення щодо Фірташа відкладається через скарги, подані захистом олігарха, хоча судове засідання мало відбутися в травні.

Чи видавати українського олігарха Сполученим Штатам, імовірно, вирішуватиме Міністерство юстиції Австрії, а не суд.

Професор кримінального права університету Іннсбрука Клаус Швайґгофер пояснив: \”Якщо подія злочину – передача хабара – відбулась не у США, а підозрюваний не є громадянином Сполучених Штатів, тоді екстрадиція до цієї країни не відбувається автоматично\”.

\”Рішення ухвалюється міністерством юстиції Австрії – виходячи з міжнародних зобов\’язань та інтересів країни\”, – сказав Швайґгофер.

Згідно з матеріалами ФБР, хабарі індійським чиновникам група Фірташа передавала банківськими переказами з рахунків одних офшорних фірм на рахунки інших, підконтрольних індійським чиновникам.

Рішення суду на користь Фірташа Швайґгофер вважає малоймовірним: \”Обґрунтованість обвинувачень австрійський суд не розглядатиме. Підставою для відмови в екстрадиції була би лише відсутність в австрійському законодавстві кримінальної відповідальності за інкриміновані злочини. У даному випадку підстав для відмови немає\”.

А австрійський політолог Райнгард Гайніш вважає, що справа про екстрадицію Фірташа до США буде випробуванням для австрійського уряду з огляду на небажання Відня псувати відносини з Росією.

\”Росія – дуже важлива для австрійської економіки. У Відні та у столичному регіоні інвестовані значні суми російського капіталу. Тому я гадаю, уряд шукатиме виходу із ситуації через \”чорний хід\”, аби не зашкодити інтересам Австрії і не видавати Фірташа\”, – сказав він.

На думку політолога, остаточне рішення уряду залежатиме від того, наскільки сильним буде тиск з боку США та партнерів по ЄС з вимогою видачі українського олігарха.

\”Особливої солідарності від Австрії у цьому питанні українцям очікувати не варто. Національні інтереси, як і в інших країнах, для уряду важливіші. Він буде лавірувати у цьому питанні\”, – припускає Гайніш.

Та й громадська думка не гратиме проти Фірташа, вважає він За словами експерта, уряду не варто боятись серйозних іміджевих втрат у разі, якщо українського олігарха не видадуть США.

\”Австрійці були би дуже не проти \”дати гарбуза\” американцям і допомогти росіянам. Настрої в Австрії наразі дуже антиамериканські\”, – констатує політолог.

На його думку, причиною того є, зокрема, нещодавні викриття Едварда Сноудена щодо шпигування американців в Європі. Натомість проти відкритої конфронтації з Володимиром Путіним, каже Гайніш, виступає чимало австрійців: \”Це і ліві, і країні праві, й ті, хто зацікавлений у російських грошах\”.
УП

peredplata