Надія Савченко розповіла про своє викрадення

Українська льотчиця Надія Савченко, яку як військовополонену утримують в Росії, розповіла про транспортування до РФ, про допити в готелі і про суд.
Всі події Савченко виклала у листі уповноваженому з прав людини у РФ Володимиру Лукіну, написаному ще 4 липня. Повідомляє ТСН.

Надія Савченко розповіла про своє викрадення

Надія Савченко розповіла про своє викрадення

Вона повідомила, що терористи захопили її в полон у Луганську 17 червня, а вночі проти 24 червня \”незаконно перевезли на територію РФ і передали представникам російських спецслужб\”.

\”Перевозили мене шістьма різними машинами з мішком на голові\”, – повідомила льотчиця.

Спочатку її розмістили в готелі \”Євро\” у Воронежі, де утримували до 30 червня під охороною. Охоронці були озброєні і носили маски.

\”За цей тиждень (в готелі, – ред.) мене неодноразово допитували у тому числі і на поліграфі \”детекторі брехні\”. Мені заборонялося виходити з готелю, відкривати вікна, зв\’язуватися з рідними\”, – зазначила Савченко.

Слідчий, майор Меньшин Д.С., який допитував українку, заявив їй, що вона \”в гостях\”, а допитують її як \”свідка у справі проти Авакова і Коломойського з приводу вбивства російських журналістів\”.

\”Не дивлячись на те, що я неодноразово пояснювала, що не бачила загибелі російських журналістів і ніякого відношення до Авакова і Коломойського не маю, мене продовжували утримувати\”, – пише Савченко.

\”30 червня майор Меньшин Д.С. разом із підрозділом поліції Новоусманского району Воронезької області РФ нібито випадково затримали мене в готелі як підозрювану, приховавши той факт, що утримували мене там вже тиждень\”, – зазначає українка.

Після цього суддя Новоусманского районного суду Сорокін Д.А. швиденько постановив утримувати Савченко під вартою.

\”Адвоката мені надали тільки на суд, до того мене допитували без адвокатів\”, – розповіла військовополонена льотчиця.

Крім того, на момент проведення суду ні співробітники українського посольства, ані родичі Савченко не знали, де вона знаходиться, оскільки повідомлення про це було надіслано слідчим у вівторок 1 липня, а суд був 2 липня.

Після суду її досі утримують в ув\’язненні у Воронезькому СІЗО №3.

Вона також додала, що документи, що підтверджують її особу, зокрема, паспорт, утримують співробітники спецслужб РФ.

На завершення листа Савченко попросила полномоченного з прав людини в РФ розібратися з ситуацією, оскільки це \”кричуще порушення прав людини в РФ відносно підданим іншої держави\”, а також попросила сприяння у поверненні додому, в Україну.

Як повідомляв раніше адвокат Савченко, росіяни можуть обміняти українську льотчицю. Марк Фейгін зазначив, що якщо українська сторона затримувала російських журналістів чи ще когось, то відпускала цих людей. \”Я не розумію, чому російська сторона не може відпустити Надію Савченко в обмін на щось?\” – додав Фейгін.

peredplata