Андрій Пишний та Святослав Вакарчук відкрили відбудовану школу в Слов\’янську

Андрій Пишний та Святослав Вакарчук відкрили   відбудовану школу в Слов'янську  Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук та Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний приїхали на свято Першого дзвоника до учнів Семенівської школи, що в передмісті Слов\’янська. Школу було відбудовано Ощадбанком.

«Буквально за 7 тижнів нашими співробітниками, волонтерами та прихильниками повністю відбудовано цю школу, що була перетворена на лігво терористів та розбомблена мінометами в ході бойових дій. Відновлена з руїн школа – це сучасний храм науки, який відповідає світовим стандартам», – зазначив Андрій Пишний.
Усе замінено на нове – від підлоги до даху, комп’ютеризовано навчально-виховний процес, повністю оновлено бібліотечний фонд, проведено благоустрій пришкільної території – облаштовано газони, спортмайданчик work-out, доріжки і шкільний майданчик для лінійок укладені тротуарною плиткою.
«Тепер діти Слов’янська, котрі пережили жахіття війни, як і їхні ровесники в центрі, на заході й півдні нашої країни, пішли до школи. Вони більше не ховатимуться по льохах від бомбардувань, а сидітимуть за партами, читатимуть і писатимуть, гратимуть у футбол. І це, як на мене, перший і найважливіший крок до мирного майбутнього Донбасу і всієї України», – наголосив банкір.
Святослав Вакарчук подарував школярам фортепіано та обладнання для музичного класу школи і разом з ними a cappella виконав гімн України. Також музикант прочитав відкритий урок «Єдина країна» для учнів 5-9 класів та заспівав свою улюблену народну пісню, яку в дитинстві співала йому бабуся, «Ой чий то кінь стоїть».
«Дуже дякую Андрію Пишному та Ощадбанку, що вони почали з відбудови школи. Проте це лише одна школа. Тож ми вирішили разом розвивати цей напрям та спільними зусиллями запустити великий проект з відбудови 10, 15, 20, скільки вийде у нас, шкіл», – сказав музикант.
Він побажав присутнім дітям, їхнім батькам і вчителям, щоб вони якомога більше посміхалися і плакали тільки від радості. Одній учениць молодших класів Святослав пообіцяв подарувати кошеня, напевне, маленьку, пухнасту Ельзу.
Цьогоріч 1 вересня до Семенівської школи пішло 75 дітей, з них 17 – до першого класу. Внаслідок повного зруйнування дитячого садочка в селищі Семенівка відтепер дошкільне відділення також буде розмішуватись у приміщенні відновленої школи. Відтак, школу № 21, як вона ще донедавна називалася, перекваліфіковано в навчально-виховний комплекс «школа-садок № 1 Слов’янської міської ради».

Завітавши на сторінку Ощадбанку в Instagram, можна побачити цікаві фото на цю тему, зокрема як виглядала школа «до» і виглядає «після», окопи сепаратистів зовсім поблизу навчального закладу тощо.
Також зануритись у цю історію допоможуть фото, розміщені на сайті Ощадбнку в розділі «Галерея».

Прес-служба Ощадбанку

Відбудова Ощадбанком школи у Слов’янську надихнула на створення проекту «Моя країна»

Калейдоскоп бурхливих емоцій вирував 1 вересня на подвір’ї Семенівської школи у передмісті Слов\’янська. Радість і водночас смуток від усвідомлення, що ця малеча бачила війну, гордість та натхнення – все це можна було побачити в очах як школярів, так і їх батьків, вчителів…
«Свято знань у відбудованій школі, нові меблі, бібліотека, спортивний майданчик, комп’ютерний клас. Про таке я навіть не мріяв…», – розповідає директор школи Сергій Борисенко.
У його пам’яті ще свіжі спогади про те, як бойовики ще в травні захопили школу, як він благав їх не чіпати школу заради дітей. Усе марно. Внаслідок прямих попадань було зруйновано дах, з 92 вікон вціліло тільки чотири, на підручниках, як на дровах, варили їсти, трощили й палили парти, а футбольне поле, мов кроти, порили траншеями та бліндажами.
«Зі своєю бідою поїхав до Слов’янська, – розповідає Сергій Борисенко, – і випадково побачив на площі поважних людей з Києва: Авакова, Бурбака, Пишного. Підійшов до останнього, у розпачі розповів про школу…».
Це було 8 липня. Саме в цей день голова правління Ощадбанку Андрій Пишний здійснював робочу поїздку до Слов’янська та Краматорська, щоб особисто проконтролювати процес відновлення роботи банку.
«На центральній площі Слов’янська люди питали про своє: більшість – про пенсії та соцвиплати, дехто за зарплати, банкомати, молодь – про кредити та незастосування штрафів за прострочку. Раптом із натовпу до мене підійшов чоловік із великим сумом в очах. Представився директором школи і тихим голосом запитав, чи планують і коли будуть надавати кошти на відбудову понівеченої терористами школи. Решта людей питали про свої проблеми, а сивий чоловік – спитав про ШКОЛУ. Я відповів тоді – не знаю. А от дорогою до Києва пожалкував, бо збрехав. Знаю! Школу відновлять до першого вересня, і зробимо це ми – Ощадбанк. Завтра ж розшукаємо директора школи і зробимо свою справу. Він свою зробив. От і ми – візьмемо і зробимо», – згадує Андрій Пишний.
І зробили, і відбудували.
Будівельно-відновлювальні роботи тривали понад місяць. Робоча бригада з понад 50 співробітників банку та волонтерів трудилась на совість без вихідних. Заради дітей, заради їхнього майбутнього, заради єдиної і сильної України.
Було покладено нову покрівлю, встановлено 100 склопакетів та 25 дверей, проведено освітлення, електропроводку, нову каналізаційну систему. Школярі отримали спортивний майданчик Workout, обладнаний турніками, брусами, драбинами для тренувань на свіжому повітрі. Також упорядковано пришкільну територію, розбито клумби та облаштовано майданчик для проведення шкільних лінійок.
Не забули й про внутрішнє оснащення школи: до класів завезено нові меблі як для учнів, так і для вчителів. Школі подаровано комп’ютери, проведено Інтернет. Завдяки співробітникам Ощадбанку та видавництву «Фоліо» шкільна бібліотека поповнилась тисячею книжок.
77 дітей у селі Семенівка сіли за парти в повністю відбудованій та оснащеній Ощадбанком школі. Серед них 17 першокласників. І це добрий символ того, що життя повертається, Донбас відновлюється.
Як і обіцяв голова правління Ощадбанку, школу відбудували до 1-го вересня. Свято першого дзвоника в Семенівці відбулось. Тепло, дружньо, з приємними сюрпризами. Разом з Андрієм Пишним у гості до школярів завітав лідер гурту «Океан Ельзи», засновник фонду «Людина Майбутнього» Святослав Вакарчук. У цей день він виступив у ролі педагога, провівши для найстарших учнів перший урок «Єдина країна». Говорили про свободу, єдність, відповідальність, про прості людські речі. Святослав поділився своїми шкільними спогадами, пояснив, чому важливо вчитись, розповів, що закінчив школу на відмінно. А в кінці дав обіцянку одній з учениць станцювати з нею вальс на шкільному вечорі.
Символічно, що саме тут, у Семенівці, стартував новий великий соціальний проект Андрія Пишного та Святослава Вакарчука «Моя країна». Він є результатом їхнього спільного прагнення відновити нормальне життя на сході країни.
«Ми обіцяли – ми зробили й відбудували. І ми продовжимо цю добру соціально важливу справу спільно зі Славком Вакарчуком. «Моя країна» стає нашим спільним проектом. Роботи багато, адже перемога й відновлення України – головна наша мета», – наголосив Андрій Пишний.

peredplata