Оксана Продан пропонує зробити відкритим список оборонної продукції, яка звільняється від ввізного мита

Оксана Продан пропонує зробити відкритим список оборонної продукції, яка звільняється від ввізного митаОксана Продан пропонує зробити відкритим список оборонної продукції, яка звільняється від ввізного мита, і надати право Кабінету Міністрів вносити в нього доповнення при потребі

Народний депутат, член фракції УДАР Віталія Кличка Оксана Продан пропонує внести доповнення в законопроект №4555а «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо спрощення ввезення продукції оборонного призначення), а саме – зробити відкритим список оборонної продукції, яка звільняється від ввізного мита, для того, щоб у разі потреби Уряд міг оперативно внести в нього доповнення.

«В нас вже виникала ситуація, коли ми приймали закони, якими визначали виключні переліки, а потім з’ясовувалося, що в нього потрібно внести зміни, а зробити це можна лише через парламент. Враховуючи, що в нас йде війна, ми не можемо тижнями приймати необхідні рішення. Реагувати потрібно миттєво, а діючий парламент, на жаль, на це не здатен. Тому список оборонної продукції має бути відкритим», – заявила Оксана Продан під час розгляду законопроекту в парламенті.

Одночасно, народний депутат наполягає на тому, що умови для виробництва, ввезення і продажу як імпортного, так і українського озброєння, мають бути однаковими.

«ПДВ повинно бути однаковим, як на імпорт, так і на виробництво власних товарів оборонного призначення», – підкреслила Оксана Продан.

Крім того, Оксана Продан зазначила, що, пов’язаний з №4555а урядовий законопроект №4554а, яким пропонується передбачити порядок залучення транспортних засобів для вивезення людей із зони АТО, може не працювати, так, як не працюють раніше прийняті закони.

«По-перше, цим законопроектом передбачається компенсація за витрати транспортним засобом тільки фізичним особам. Компенсації за втрати юридичним особам, підприємствам, які в основному будуть здійснювати і вже сьогодні здійснюють евакуацію, цим законопроектом не регламентується. По-друге, ще навесні був прийнятий закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, в ньому є норми, які визначають план мобілізації транспортних засобів. І в Кабінету Міністрів є всі повноваження визначити, в якому порядку повинні вилучатися транспортні засоби для того, щоб забезпечити необхідну на сьогодні евакуацію людей з зони АТО. Це потрібно врахувати, якщо ми хочемо, щоб законопроекти працювали і принесли реальну користь нашим військовим в зоні АТО», – відзначила нардеп.

peredplata