Люди Богатирьової виробляли \”ліки\” з кави й цукру

СБУ викрила підпільне підприємство в Харкові, яке виготовляло фальшиві ліки під егідою колишніх працівників Міністерства охорони здоров\’я.
Про це йде мова в сюжеті програми \”Гроші\”.

Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив: \”Доказова база, яка нами зібрана, чітко дає обґрунтовані підстави вважати, що попереднє керівництво МОЗ точно знало про це й є співорганізатором такої діяльності\”.

Екс-очільницю МОЗу Раїсу Богатирьову вже оголосили в розшук за розкрадання державних коштів. Але тільки зараз починають виринати інші цікаві подробиці її керівництва міністерством, яке має охороняти здоров\’я українців. Речниця СБУ Олена Гітлянська каже, що якщо вину Богатирьової доведуть, її можуть засудити навіть позаочно.

Виробництво фальсифікату знаходилося в підвалі аптечного складу, що забезпечував ліками всю Харківську область. \”Тому в правоохоронців не могло навіть виникнути підозри\”, – пояснила заступник колишнього Міністра охорони здоров\’я Світлана Буніна.

Відрізнити фальшивки від справжніх ліків неможливо. Кримінальні фармацевти використовували справжнє обладнання, зокрема автомат для упаковки таблеток, змішувалки, прес для таблеток і котли для драже. Проте коли не вистачало обладнання, в хід ішло навіть кухонне начиння.

Колишній співробітник підпільної лабораторії описав процес виготовлення фальшивих таблеток: \”Виробництво починається зі змішування. Потім масу подають на прес. Таким чином відбувається таблетування. Ядро з пресу подають на котел для драже. І поливають цукровою сумішшю. Котел крутиться, подається цукрова суміш. І обгортається ядро. Виходить драже. Подається гаряче повітря для висушування цього драже\”. Після запакування фальшиві ліки зберігали на складі готової продукції.

Ця підпільна лабораторія виготовляла з крохмалю, цукру й кави такі популярні ліки, як спазмалгон, кетанол та анаферон. Держлікслужба оприлюднила на своєму сайті номери серій, якими проштамповані фальшиві ліки. Їх повинні вилучити з аптек. Але скільки таких псевдопігулок уже випили українці, не знає ніхто. \”Проблема не в тому, що препарат вбиває, а в тому, що не лікує. У результаті людина помирає!\” – зауважує громадський діяч Дмитро Шерембій.

Нагадаємо, що в березні слідчі Генеральної прокуратури України виявили порушення в ході закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги та обладнання для них у 2013 році. Службовці Богатирьової придбали за завищеними цінами понад 1000 \”швидких допомог\” на суму майже 1 мільярд гривень, чим завдали великих збитків державному бюджету.

peredplata