Прем\’єр Румунії назвав путінську Росію найбільшою загрозою для країни

Прем\’єр-міністр Румунії Віктор Понта вважає Російську Федерацію та її президента Володимира Путіна – найбільшою загрозою для своєї країни з 1989 року. Про це чиновник заявив в інтерв\’ю румунському каналу Antena 3.

\”Я вірю, що наші законні інтереси, насамперед Республіка Молдова, яка повинна дотримуватися свого європейського шляху, конфліктують. Адже ми підтримуємо Молдову на її шляху до ЄС, а РФ хоче цьому завадити. Це також справедливо і в ситуації з Україною та Грузією\”, – заявив Понта.

Румунський прем\’єр впевнений, що Росія страшна не стільки своєю зброєю, скільки енергетичною загрозою, яку створює для залежних від її ресурсів країн. Понта вважає, що необхідно вибудовувати енергетичну незалежність власної країни, а також підтримувати енергоносіями сусідню Молдову, чиє прагнення до Євросоюзу у Кремлі не схвалюють.

\”Ми можемо конкурувати у питанні електропостачання та навіть експортувати електрику Молдові, щоправда поки не можемо транспортувати її. Але у питанні газу, ми все ще залежні від імпорту – він складає від 15-20%. Зважуючи на ситуацію, що створює \”Газпром\”, ми маємо розвивати власні ресурси\”, – пояснив прем\’єр.

Нагадаємо, Україна ще не визначила необхідні обсяги закупівлі газу, а Москва вже надіслала рахунок за майбутні поставки.

peredplata