В України значний прогрес, але скасування віз поки не буде

В України значний прогрес, але скасування віз поки не будеТехнічно залишається можливість того, що Україна доб\’ється надання безвізового режиму з Євросоюзом у першій половині 2015 року, проте на практиці досягти цієї мети нереально.

Про це \”Європейській правді\” заявив інформований європейський дипломат, який побажав залишитися неназваним.

Чиновник нагадав, що Київ зараз виконує другу фазу плану дій візової лібералізації (ПДВЛ). Для моніторингу прогресу Україну вже відвідали місії ЄС, які концентрувалися на двох перших блоках ПДВЛ – \”Безпека документів\” та \”Нелегальна міграція, включаючи реадмісію\”.

Приїзд моніторингових місій з двох інших блоків (\”Громадський порядок і безпека\”, \”Фундаментальні права\”) очікується найближчими тижнями.

\”Звіт щодо двох перших місій ще готується, але вже зараз відомо, що у вас – впевнений поступ у виконанні другої фази ПДВЛ. За низкою показників результати набагато кращі, ніж ми очікували.

За деякими важливими моментами ви виконуєте план швидше, ніж Грузія. Наприклад, ми були вражені успіхами у сфері інтегрованого управління кордонами\”, – зазначив співрозмовник \”Європейської правди\”.

\”Те, що Україна не контролює частину кордону з Росією, саме по собі не є перешкодою для скасування віз. Ми бачимо вражаючий прогрес у роботі прикордонної служби\”, – підкреслив він.

У той же час дипломат не очікує, що підсумковий звіт ЄС визнає виконання Україною другої фази ПДВЛ.

\”Два блоки – найбільш проблемні. Особливо це стосується розділу про боротьбу з організованою злочинністю і корупцією. Я не думаю, що ви зможете за такий короткий час створити антикорупційний орган, який, до того ж, буде чинним. Це вимагає більше часу\”, – пояснив дипломат.

\”Технічно залишається можливість того, що до травня Єврокомісія опублікує позитивний звіт, а в червні Рада ЄС підтвердить скасування візового режиму. Але на практиці це малореально. Поки що у країн-членів ЄС є деякі побоювання (щодо боротьби зі злочинністю в Україні)\”, – сказав він.

\”Я не раджу вам розраховувати на таке швидке скасування віз\”, – заявив співрозмовник, коментуючи заяви представників уряду про те, що Київ очікує скасування візового режиму в період головування Латвії в ЄС (перша половина 2015 року).

Як відомо, 2010 року Україна отримала від ЄС план дій з візової лібералізації, кінцевим результатом якого є повне скасування віз для короткострокових поїздок громадян України в країни ЄС (за винятком Британії та Ірландії).

ПДВЛ складається з двох фаз (етапів).

Всупереч запевненням колишньої влади про швидке виконання плану, його першу (законодавчу) фазу вдалося реалізувати лише до 2014 року. Зараз йде виконання другої, імплементаційної фази.
УП

peredplata