21 листопада в Україні відзначатимуть День гідності і свободи

Українці 21 листопада відзначатимуть День гідності і свободи, а 22 січня – День соборності. Про це йдеться в указах президента України Петра Порошенка, повідомляє прес-служба глави держави.

Як йдеться в указі про День гідності і свободи, таку дату вирішили встановити «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження і донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Нагадаємо, що з 30 грудня 2011 року 22 січня в Україні відзначали День соборності і свободи. Фактично нове свято виникло внаслідок зміни дати відзначання Дня свободи з 22 листопада, саме ця дата була встановлена у 2005 році указом третього президента України Віктора Ющенка – на честь дня початку Помаранчевої революції. Указом Януковича ці два свята були об’єднані.

21 листопада в Україні почався Євромайдан – після того, як уряд Миколи Азарова вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

peredplata