Вступне слово Прем\’єр-міністра України Арсенія Яценюка від 3 грудня 2014 року

Вступне слово Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка від 3 грудня 2014 рокуШановні члени нового Кабінету Міністрів України!
Шановні представники засобів масової інформації!
Сьогодні відбувається перше засідання новопризначеного українського Уряду, який повинен бути новий не за формою, а за змістом.

Ще раз хотів би привітати нових міністрів, тих міністрів, які отримали українське громадянство і будуть працювати на Україну. Дуже дякую за вашу позицію щодо вашого бажання отримати не тільки українське громадянство, а й вивчити українську мову. Сподіваюся, що наш Уряд буде виконувати все, для чого ми вибиралися, навіщо нас призначили.
Зараз перед Урядом стоять ключові завдання. У першу чергу я хотів би розпочати з основного завдання – плану дій Кабінету Міністрів, який називається Програма дій Уряду. Ми з вами домовилися про те, що Програма дій Уряду повинна бути підготовлена до кінця поточного тижня і представлена в Парламенті.
Програма дій Уряду – це не набір слів, а набір конкретних цілей і шляхів досягнення цих цілей. Кожен міністр на 2015 рік визначає три ключових пріоритети і яким чином будуть досягнені ці пріоритети.
Ситуація, в першу чергу, звичайно, складна в безпековому секторі, і в рамках нашої боротьби за нашу незалежність основні фінансові і матеріально-технічні ресурси повинні бути спрямовані на національну безпеку й оборону держави.
Крім зовнішньої агресії, у нас є внутрішня агресія. Внутрішня агресія – це корупція у країні. Для подолання корупції – тут я маю великі сподівання як на МВС, так і на галузеві міністерства, – це дерегуляція, зменшення кількості як чиновників, так і функцій, які виконують ці чиновники.
Третє питання – подання до кінця поточного року блоку економічних і податкових законів, прийняття нової редакції Бюджетного кодексу, яка повинна дати можливість органам місцевої влади додатково формувати власну дохідну базу.
Друге – це внесення змін до Податкового кодексу, скорочення кількості податків, розширення бази оподаткування.
Третє – це єдиний соціальний внесок, а саме зменшення єдиного соціального внеску і детінізація заробітних плат з тією метою, щоб, якщо платимо менше податків, то тоді всі показуємо, хто скільки реально отримує, і таким чином наповнюємо бюджет.
Четверте, що виникає з перших трьох завдань, – Закон України \”Про державний бюджет\”, який буде жорстким, складним, тому що в 2015 році у нас завдання вижити для того, щоб сформувати базу для росту і економічної стабільності в 2016 році.
Я прошу Міністра фінансів України пані Наталю (Яресько – ред.) запросити Місію МВФ так, як у нас сформований Уряд і наші іноземні партнери готові до перемовин.
Окремий блок питань – енергетика. Я прошу сьогодні Міністра енергетики та вугільної промисловості проінформувати про стан справ на окремій прес-конференції. Я знаю, що відбулася аварія на Запорізькій атомній електростанції. Коли буде подолана? І заходи з відновлення нормального енергопостачання на всій території країни.
Стосовно кожного з ваших міністерств – нагадаю, що в Україні прийнятий Закон України \”Про очищення влади\”, і тому, як міністри, так і всі кандидати, яких ви повинні подати на посади заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, державних компаній, акціонерних товариств і інших суб`єктів, які знаходяться в сфері компетенції Уряду, повинні пройти антикорупційну і люстраційну перевірки. Кожен міністр має всю повноту влади в міністерстві і всю повноту відповідальності. Ви самі підбираєте заступників, ви самі підбираєте керівників. З мене питає Парламент – я питаю з вас, а з нас питає український народ.
Наша подальша робота. Ми проведемо окреме засідання Кабінету Міністрів по Програмі діяльності Уряду України. Така програма повинна відповідати основним цілям і завданням, яких є, ще раз наголошую, п`ять.
Перше питання – національна безпека і оборона.
Друге питання – економіка, реформа податкової системи і реформа системи єдиного соціального внеску.
Третє питання – боротьба з корупцією, це як імплементація Закону \”Про боротьбу з корупцією\”, який ми прийняли, пакет з 5-ти законів, так і прийняття всіх регуляторних актів на рівні Уряду України і на рівні Верховної Ради України. Сподіваюся на реальну співпрацю з новим українським Парламентом. Він також повинен бути новим не по нових обличчях, а по нових підходах.
Четверте питання – енергетика. Ми повинні завершити реформування енергетичної системи України, більш за все мене турбує дефіцит НАК „Нафтогаз України”, який більше, ніж дефіцит державного бюджету. При дефіциті держбюджету сьогодні 68 млрд. грн., дефіцит компанії НАК„Нафтогаз України”, яку ми профінансували, тому що тарифи не відповідають ринковій ціні на газ, – 103 млрд.
І останнє питання, яке стоїться на порядку денному, – це реформа публічної адміністрації, а саме всієї державної влади.
Цих п’ять ключових завдань повинні бути в Програмі діяльності Уряду і в нас немає, товариші, часу на розкачку. Немає часу на входження у курс справ, є тільки час на конкретні дії і результати від цих дій.
Тому переходимо до засідання Уряду.

peredplata