Прогноз 2015: що чекає на Україну та світ у рік Кози

Економічні експерти розповіли ТСН.ua, за яких умов і коли поліпшиться життя українців.
Наприкінці 2014 року гривня продовжує падати та встановлювати антирекорди. Так, 17 грудня офіційний курс зріс до 15,78 грн за доллар. Євро також ніколи не було таким дорогим, як на часі – за нього просять 19,78 грн.

Не дивлячись на запевнення прем\’єра Арсенія Яценюка, що бюджет-2015 року будується на поточному курсі гривні, економісти прогнозують доллару значне зростання, а українцям – погіршення рівня життя ще як мінімум півроку.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, кандидат економічних наук Олег Устенко:
– Я вважаю, що в Україні буде залишатися девальваційний тиск, він досить серйозний. Є маса ознак, які свідчать про те, що цей тиск великий. Перш за все, ми продовжуємо жити за торговельного дефіциту – ми більше імпортуємо, ніж експортуємо, і це ознака того, що гривня перебуватиме під девальваційним тиском. По-друге, у нас йдуть дуже великі виплати у наступному році за суверенними боргами.

Проте, якщо припустити, що буде активна фаза проведення реформ в Україні, то ситуація може перебувати у керованому полі. І тоді я б рекомендував Національному банку України розширювати коридор на рівні від 15 до 20 грн [за долар, – ред.]. Він повинен створити собі найбільш широкий люфт для маневру, тому що у них обміліли золотовалютні резерви, валютного припливу до країни немає, залишаються великими наші зовнішні виплати.

Для стимулювання припливу валюти в країну потрібно змінювати якість інвестиційного клімату. Йдеться про такі наріжні реформи, які повинна провести Україна: реформа судової системи України, боротьба з корупцією, проведення активної дерегуляції бізнесу.

Рівень життя українців буде знижуватися і за рахунок інфляції, і за рахунок девальвації.

Якщо буде оптимістичний розвиток ситуації, тобто будуть реформи, почне працювати, перезапуститься економіка країни, тоді можна було б очікувати, що у 2016 році почнеться певне поліпшення.

Партнер компанії Capital Times, доктор економічних наук Ерік Найман:

– Потрібно готуватися морально до 25 грн за долар. Для мене це був найгірший сценарій досить давно. Чи може бути ще гірше? Тільки у випадку, якщо Україні кредит МВФ так і не надасть у наступному році, після чого держава піде на дефолт.

Імовірність дефолту є, але це буде великою дурістю, бо нам, за великим рахунком, дефолтувати нема перед ким. Борги України насправді не такі великі. У нас найголовніша проблема – це газ, \”Нафтогаз\” і ціни на газ. Валютні резерви Національного банку тануть, бо доводиться покривати дефіцит НАК \”Нафтогазу\” і розраховуватися за російський газ. Але оскільки ціни на нафту впали вниз, то автоматично ціни на газ впадуть. Нам просто цей опалювальний сезон потрібно пережити, дотягнути до березня. Потім потеплішає, газ уже не буде потрібен, почне заходити валюта в країну у досить великих обсягах. Я думаю, що будуть і великі обсяги міжнародної фінансової допомоги, і тоді гривня почне методичне зміцнення. Головне нам – дожити до кінця березня.

Слідом за кредитом МВФ [який очікується у січні] напевно будуть розморожена й інша фінансова допомога – ЄС, США, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку. Тобто у нас пакет допомоги, який обіцяний Україні, більше 40 млрд доларів. Нам лише потрібно пережити зиму.

Я очікую, що перше півріччя буде, звичайно ж, важким, але у другому півріччі почнеться підйом – і досить різкий – за рахунок заходу валюти і, звичайно ж, реформ, тому що валюта без реформ не заходить.

Голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак:

– Наскільки я знаю з інсайдерскої інформації, у проекті бюджету на 2015 рік закладається курс 22 гривні за долар. Поки це неофіційна інформація, тому коли ми вже побачимо проект бюджету на 2015 рік, в якому уряду доведеться вказати курсовий орієнтир, тоді вже можна говорити про орієнтир на 2015 рік. Сьогодні у нас немає основної бази для прогнозування курсу гривні, а саме немає стратегії курсової політики від Національного банку України. Тому перша база для прогнозування може з\’явитися, коли ми побачимо проект бюджету, в якому якийсь прогнозний курс може бути відображений.

Судячи з перших макропоказників із проекту бюджету, які виплили, уряд обрав стратегію затягування соціальних пасків. Паралельно з підвищенням цін по всій економічній системі це означає зниження рівня життя переважної більшості українців.

Біда в тому, що про реформи поки є дуже багато слів і словосполучень, але не видно жодних кроків. Щось суттєве ми зможемо побачити у проекті бюджету. Він, як рентген, покаже, чи закладаються децентралізація, дерегуляція, зміни в системі державного управління і реформи. Тому перші два документи, які вийшли від нової влади – коаліційна угода і програма діяльності уряду – це пустунки, в яких немає жодного цифрового економічного показника, і за цими документами неможливо побачити наміри. Водночас у проекті бюджету цих цифр уникнути не вдасться, і він, як рентген, просвітить всі справжні наміри.

peredplata