Майбутнє Ахметова: суд, добровільно-примусова благодійність чи всенародний бойкот?

Дедалі гучніше лунають голоси із закликом до суду над найбагатшою людиною країни.
Дуже важко забути, ким був в українській політиці Ахметов – господар і головний спонсор Партії регіонів, опора режиму. Людина, що в часи контролю влади у Києві отримала за безцінь ласі шматки власності. Людина, чиї підприємства зростали на бюджетних потоках. Зате, коли на Майданi розстрілювали людей, Ахметов мовчав. Лише його прислуга в одному з найдорожчих житлових комплексiв свiту у Лондонi вибачалась перед сусiдами за незручностi, якi створювали українськi пiкетувальники.

Рiк, що минає, став для найбагатшого українця Рината Ахметова справжнiм життєвим та громадянським iспитом, який, судячи з усього, вiн з трiском провалив.Ахметов мовчав i тодi, коли з початком iнспiрованих Кремлем виступiв на Донбасi його неодноразово звинувачували у сприяннi сепаратистам. Один iз ватажкiв так званої \”ДНР\” вiдверто заявив: \”Двi третини активiстiв були на утриманнi Ахметова\”. Зрештою, саме зв\’язок із сепаратистами може пояснити і те, чому величезні маєтки Ахметова у Донецьку ніхто не чіпає, тоді як довкола палахкотять серед вибухів оселі простих людей.

Двоякою позицiя Ахметова залишається i тепер – у час фронтальної вiйни мiж українською армiєю і росiйськими бойовиками. Вiн закликає Президента Порошенка \”заради миру\” йти на переговори з терористами, жодного разу не назвав Росiю агресором та шле у зону АТО сумнiвнi гумконвої, але чомусь не допомагає сотням сімей загиблих українських солдатів.

Якою має бути відповідальність ще досі найбільшого багатія країни за той стан, у якому вона опинилась? Чому влада боїться ініціювати розслідування щодо Ахметова, яке, мабуть, розкрило б чимало важливих подробиць у зв\’язках мільярдера і владних інститутів? Чи не робить Порошенко великої помилки, заплющуючи очі на минуле Ахметова та дозволяючи йому знову реанімувати свій політичний вплив?

Про це — у розмовi iз директором Бюро регiональних проблем Iгорем Решетнюком та полiтологами Олегом Завадовським i Андрiєм Балою.

— Отже, чи повинен, на вашу думку, Ахметов вiдповiдати за те, що коїться сьогодні в країні?

I. Решетнюк: — Ключовими гравцями, якi розiгрують карту сепаратизму на Донеччинi, є саме Ахметов, Янукович i Путiн. У цьому переконана більшість експертів.

Ахметову вигiдно, щоб де-факто перемогла \”Новоросiя\”, а де-юре регiон залишився в Українi. Адже зрозумiло, що цю \”Донецьку республiку\” нiхто й нiколи не визнає, а це означає, що пенсiонери, дотацiйнi шахти i все iнше буде утримуватися з українського бюджету. Тодi як Ахметов зможе, як i ранiше, торгувати з цивiлiзованими країнами, з тiєю ж Європою, але контролювати регiон будуть сепаратисти.

За таку позицію треба відповідати.О. Завадовський:

— Неофiцiйнi бiографи Ахметова давно з\’ясували, що негласна окупацiя Донбасу Росiєю насправдi почалась ще у дев\’яностих – за допомогою органiзованого бандфомування \”Люкс\”, з яким, як свiдчать джерела, у \”хазяїна Донбасу\” були дуже тiснi стосунки. Росiя та її спецслужби завжди розглядали Донбас як стратегiчно важливий для них регiон. Без згоди Росії Ахметов ніколи б не взяв цей регіон під контроль.

А. Бала: — Як стверджують авторитетнi джерела, половину активiв, якi Ахметов купував з 2010 року, вiн вiддавав Януковичу. Отож, Ахметов повинен нести повну вiдповiдальнiсть за кровопролиття в Українi та за перетворення її на зону мафiозного клану. Є усі підстави говорити про відповідальність його персонально за те, що відбувається на Донбасі.

— Як повинна діяти чинна влада, Порошенко, розуміючи, хто такий Ахметов і які у нього інтереси?

А. Бала: — Помилка українських керманичiв в тому, що вони намагаються говорити з Ахметовим як з рiвноцiнним партнером. Свого часу нинiшня влада, будучи опозицiєю, вела переговори з Януковичем, не усвiдомлюючи того, що Янукович робитиме лише те, що накажуть йому його ляльководи. А чи може бути Ахметов самостiйною фiгурою, якщо вiн створював свою бiзнес-iмперiю плiч-о-плiч з Януковичем, себто, як свiдчать цьогорiчнi подiї, пiд патронатом генералiв ФСБ?

I. Решетнюк: — Олiгархи Януковича ще мали шанс врятувати свої перспективи – до кровопролиття на Сходi. Тепер вже пiзно. Усi вони, включно з Ахметовим, мають бути позбавленi активiв, якi булививеденi з державної власностi, починаючи з лютого 2010 року, тобто за час правлiння Януковича. Обленерго, облгази, меткомбiнати, збагачувальнi шахти, титановi активи – все слід повернути людям.

— Але ж хтось скаже, що це – замах на приватну власнiсть. Якою може бути реакція у світі?

А. Бала: — Цi люди, якi пiдтримували злочини Януковича, а потiм нiчого не зробили для того, щоб дати вiдсiч зовнiшньому агресору, повиннi заплатити свою цiну. Про це, до речi, говорив i колишнiй посол США Джон Гербст, який, власне, представляв країну, де приватна власнiсть недоторканна. За словами Гербста, в українського суспiльства наразi замало сил, щоб добиватися покарання впливових олiгархiв.

Хто-хто, а вiн знає, про що говорить: саме у США було покладено край дiяльності тамтешнього мафiозного олiгарха Аль Капоне, а його майно – нацiоналiзовано. Там, як пригадуєте, закінчилася i кар\’єра українця Павла Лазаренка, а нинi закінчується \”творчий\” шлях олiгарха Фiрташа. Чому ж Ахметов повинен бути винятком?

— Отже, якими б мали бути дії влади у цiй ситуацiї?

О. Завадовський: — Вiдповiдь на це запитання дав ще один вiдомий американець, Збiгнев Бжезiнський. За його словами, у ситуацiї, коли Ахметов та такі, як він, заявляють, що занепокоєнi долею України, вони мають можливiсть добровiльно зробити фiнансовi внески – у бюджет, на армію.

I. Решетнюк: — Справдi, тягар минулого не є непереборною перешкодою для справжньої особистостi, якою себе, вочевидь, вважає Ринат Леонiдович. Час революцiйних змiн не лише створює можливостiдля появи нових вiх у життi, але й дає шанс вiдмитися вiд старого бруду. Та для цього потрiбнi вчинки.

— Чи піде на це Ахметов добровiльно? І що – якщо ні?

I. Решетнюк: — Так, дехто висловлює думку, що, мовляв, Ахметова вже не варто чiпати, бо вiн втратив свiй вплив на Сходi України. Це хибне твердження. Ахметов має постати перед реформованимукраїнським судом i вiдповiсти за всю свою дiяльнiсть за режиму кривавого президента.

О. Завадовський: — Якщо влада на це i далi заплющуватиме очi, то своє тверде слово знову повинне сказати суспiльство. Перечекати революцiю Ахметову не вдасться. Вiдтак почати варто з бойкоту його бiзнесу. Бо коли українцi платять грошi за товари та послуги компанiй, записаних на Ахметова, то вони тим самим оплачують вiйну Путiна проти самих себе. I це громада повинна чiтко розумiти.

Юрiй ГРИЦИК, газета \”Експрес\”, фото УНІАН

peredplata