Янукович веде Україну у прірву

Янукович веде Україну у прірвуУ Віктора Януковича інтереси власного бізнес-оточення превалюють над національними інтересами.

Про це у своїй статті \”Київ відкидає Європу\” у \”Gazeta Wyborcza\” пише відомий польський журналіст і режисер Марцін Войцеховський.

\”Обравши репресії проти колишнього прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко замість підписання угоди про асоціацію з ЄС, президент України Віктор Янукович показав, що він є лояльнішим до свого бізнес-оточення, ніж до українських національних інтересів\”, – йдеться у публікації.

За словами автора, зустріч з польським і німецьким президентами у Вроцлаві була останньою можливістю натякнути Януковичу, \”якщо той не зробить жест у справі Тимошенко, то втратить шанс на зближення з Європою\”.

За словами журналіста, під час зустрічі польський президент Броніслав Коморовський грав роль \”доброго поліцейського\”, тоді як його німецький колега Крістіан Вульф був \”злим поліцейським\”.

Однак Янукович, на відміну від попередніх зустрічей з представниками ЄС, відмовився задекларувати свою позицію щодо Тимошенко.

Натомість український президент знову заявив, що він не міг впливати на незалежний суд і на рішення парламентської більшості, яка у вівторок знову не змінила Кримінальний кодекс на користь колишнього прем\’єр-міністра.

Саме тому європейські дипломати після зустрічі були не в доброму гуморі, – вважає журналіст.

На думку автора, після жорсткої резолюції конгресу Європейської народної партії, яка може бути ухвалена 7-9 грудня в Марселі, в України не буде шансів повернутися до \”мирних переговорів\” щодо інтеграції в ЄС.

\”Мабуть, правляча в Києві команда вирішила, що Тимошенко має сидіти. Це означає не тільки ліквідацію опозиції напередодні парламентських виборів в 2012 році, але і під час президентських у 2015 році\”, – пише Войцеховський.

Українська правда

peredplata